БЕРЛИН ИЗНЕО УЛТИМАТУМ ЛУКАШЕНКУ: А шта ако га не испуни?

BERLIN IZNEO ULTIMATUM LUKAŠENKU: A šta ako ga ne ispuni?

6 septembra 2020

Šef nemačke diplomatije Haiko Mas, u intervjuu za tabloid Bild, zapretio je Minsku „daljim sankcijama“ ako predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko „ne ispuni“ zahteve Evropske unije.

„Kao Evropska unija, mi ne priznajemo izbore (za predsednika Belorusije) i odlučili smo se za sankcije, koje se sada sprovode. Ako Lukašenko ne reaguje, uslediće dalje sankcije“, rekao je Mas.Prema rečima ministra, Lukašenko bi trebalo da „bude spreman za dijalog“.

„Zahtevam od Lukašenka da pregovara sa opozicijom kako bi se mogli održati novi izbori“, rekao je šef nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je EU saopštila da predsedničke izbore održane u Belorusiji ne smatra poštenim i korektnim, a takođe je odbila da prizna njihove rezultate. Pored toga, lideri EU složili su se da Belorusiji uvedu pojedinačne sankcije zbog upotrebe nasilja nad demonstrantima i, prema navodima Evropske unije, izborne prevare.

Masovni opozicioni protesti započeli su širom Belorusije 9. avgusta, posle predsedničkih izbora, na kojima je Lukašenko pobedio. Prema CIK-u, on je dobio 80,1% glasova.

Prvih dana akcije su suzbijale snage bezbednosti, a protiv demonstranata koji se nisu slagali sa rezultatima koristili su suzavac, vodene topove i gumene metke. Tada su agencije za sprovođenje zakona zaustavile rasturanje skupova i upotrebu sile.

Prema zvaničnim podacima, prvih dana bilo je privedeno preko 6,7 hiljada ljudi. Kako je izvestilo Ministarstvo unutrašnjih poslova republike, tokom nereda povređeno je stotine ljudi, uključujući preko 130 policajaca.

Vlasti su prijavile smrt trojice demonstranata. Zvaničnik UN-a rekao je da je belorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo smrt četiri osobe kao rezultat povreda zadobijenih na protestima. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje reklo je da nisu potvrdili takve informacije.

(Pravda)

KOMENTARI10 komentara

 1. petrovgrad says:

  Lukašenko je malo poranio sa vodenim topovima. Oni su efikasniji na minus deset stepeni. Lepo sačekati još koji dan, onda ih okupati i ostaviti da se pokvašeni čeliče na promaji. Posle toga mogu da se žale švabovima zbog upale pluća i da odu na lekarski pregled u Berlin.

  • Ivke says:

   Sramim se kao srbin sto se nasa vlada ne bori i pokazuje cast bratu Lukasenku koji je jedini stojao uz nas za vreme rata!

 2. Archelay says:

  Ne priznajete izbore za Lukasenka a priznajete onamo gde vam je u iteresu da ima i kriminala,i droge,i krsenje zakona i progona,i trgovije ljudima,i lagodan zivot teroristima.A vi?Preko vase montaze ispunjen pretnjama,ucenama,hapsenja-ne date Makedonskim narodom da pisne.Dogurali ste nas da se radujemo onome sto se svima nama desava u svetu sa nadom da cete i vi platite Bogu za vase pirove nalik strvnih vukova koji nemilosrdno grizu kosti nasih.

 3. Zaliv says:

  Nemacka je odbila da posalje posmatrace na izbore a sad kaze kako su izbori lazni....pa ne ide to tako

 4. Vreme Tame says:

  Da, evo ljudi, onog momenta kada je Lukašenko okrenuo leđa SZO i koroni, i zatim dokazao da kod njega ima najmanje zaraženih bez primena bilo kakvih mera potpisao je sebi sve ove muke, zatim su mu dolazili iz MMF-a i ucenjivali ga, on ih je naglavačke izbacio, to je sve formula za ovaj rat i smaknuće Lukašenka. Tamo gde udaraju sankcije - Rusiji i Belo Rusiji žele da pokrenu lančanu reakciju urušavanja naroda, to pobeđuje lakše od bilo kakve vojne tehnike. Nama su to već uradili, Rusija to dobro sagledava i strepi od toga. Vlast srbije izgleda nema namere ni muda da podrži Lukašenka već gleda svoju neku poziciju i ulagivanje americi u čmar. Sitne duše vladaju Srbijom da bi je načisto okaljale i pogubile. Mi u narodu znamo za koga smo i zašto i doći će vreme da se to razotkrije, nego da li će i ta naša država opstati? Ali i šta će nam ako je bezlična sa korumpiranom kičmom? Sada Knez Tame vlada iz vazduha kroz sinove nepokornosti, ali ćemo svi dobiti po delima svojim dolaskom pravednog i večnog carstva Božijeg.

 5. Istina says:

  eU umire sta ona ima da trazi?

 6. Rista says:

  Rusi podmetnuli Berlinu da treba da pritisne Lukašenka sve dok ne ujedini Belorusiju sa Rusijom. Berlinci na taj način plaćaju neki dug Rusiji. I ako je ovo samo fantazija, nije nemoguće ali svejedno Lukašenku se putevi polako usmeravaju prema Moskvi. Verovatno još nije razradio šta da zahteva od Moskve, ali zahteve će polako poništavati sa sankcijama EU. Nije važno kako, ali ako se sada ne ujedine, neće nikad- Ipak je sve to što se dešava između EU i Belorusije vrlo neshvatljivo. Rusija i Belorusija nisu skočile na prvu loptu ali EU jeste. Neke mutne radnje se događaju između ova tri partnjora. Obzirom na nekoliko teških podvala Vučića i Grenela Srbiji, više mi nije jasno ko gde i ko koga na svetu. Izrael priznaje KiM a mi selimo ambasadu u Jerusalim. Koje dve potpuno kontradiktorne akcije i iznad svega, potpuno je nelogične da idu zajedno i ostaje nam samo da cvilimo. Ko to može da shvati, svaka mu čast.

 7. vanja says:

  IV Rajh pokusava da postigne novim metodama sto mu nije islo za rukom u drugom svetskom ratu. Koalicija udruzenih snaga Evropske zajednice i Vatikana je ista a krajnji cilj je pokoravanje Istoka i unistenje pravoslavlja. U ratu smo sa Nemacko-vatikanskom Evropom i nikakav severni tok to nece promeniti.

 8. padre says:

  Mnogo važnoati oni pridaju sebi!Zapad Lukašenku treba, samo da bi nešto ušićario od Putina!

 9. VARJAG says:

  Nemačka nema šta da traži na Ruskoj zemlji.Nwčlanice eu nisu obavezni da sprovode volju eurajha 4. Onog trena kad krenu, a krenuće, ne svojom voljom, biće izbrisani zanavek. Rusi će aktivirati odloženu kaznu za 2.ww.zbog koga su izgubili 20 miliona Rusa. Nemci su pametan narod i to vrlo dobro znaju. Ali se ne pitaju da li će Jenki ispaliti raketu sa nemačke zemlje na Ruski svet.Jer se pitaju englezi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *