БЕРЛИНСКА ОФАНЗИВА: Још два изненадна потеза против Срба

BERLINSKA OFANZIVA: Još dva iznenadna poteza protiv Srba

22 aprila 2019

Priština traži od Amerike, EU i „prijateljskih zemalja“ da usvoje rezoluciju kojom se „osuđuju zločini protiv čovečnosti koje su počinili Srbi na Kosovu“. Istovremeno pripremaju zakon po kome će se suditi i Srbima u odsustvu.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji poslao je pismo Kongresu SAD o navodnim zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu tokom sukoba 1998. i 1999. godine. Pismo će, kako je najavio, biti poslato i svim parlamentima „prijateljskih zemalja“, kao i Evropskom parlamentu.Veselji je pozvao da se omogući formalno priznanje „istorijske nepravde koja je učinjena protiv njegovog naroda“ i naglasio da se to može učiniti „kroz rezoluciju kojom se pokazuju i osuđuju zločini protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu“.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Duško Čelić kaže da je očigledna pojačana aktivnost Prištine pred najavljeni sastanak o Kosovu u Berlinu.

„Očigledno je da se sad povećavaju ulozi, da Priština pokušava da poveća specifičnu težinu tih razgovora, tako što ističe nove zahteve, kako bi joj pozicija bila povoljnija. U kontekstu toga je i Veseljijevo pismo povodom navodnih ratnih zločina Srba nad Albancima“, objašnjava Čelić.

On podseća da je kosovska vlada prošle nedelje pokrenula donošenje zakona o kažnjavanju poricanja ratnih zločina, koji treba da kazni svakoga ko kritički promišlja i govori o onome što se zaista dešavalo tokom rata, a posebno posle rata na Kosovu i Metohiji, kada je reč o stradanju Srba.

Čelić za Sputnjik otkriva da su deo tog paketa i najavljene izmene i dopune zakona o krivičnom postupku tzv. Kosova, koje već imaju formu nacrta u kojem se predviđa suđenje za ratne zločine — u odsustvu.

„To je jedna novina koju dosadašnji takozvani pravni okvir takozvane države Kosovo nije sadržao. On će omogućiti potpuno arbitrarno kosovskim pravosudnim vlastima da podižu optužnice, da sude, da osuđuju ljude koji su van Kosova i Metohije. Pre svega mislim da je to upereno protiv bivših pripadnika oružanih snaga SR Jugoslavije i Srbije“, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je imao priliku da vidi tekst dopune zakona. Ono što me najviše plaši je činjenica da je vrlo ograničena mogućnost da se odluke, presude tih sudova mogu obarati, upozorava Čelić.

„Čak i kada bi se lice dobrovoljno pojavilo na Kosovu i Metohiji i zatražilo novo suđenje, mogućnosti za obaranje takvih odluka kakve su predviđene u tom nacrtu su veoma ograničene. To me jako brine, jer očigledno je reč o novoj zloupotrebi sudskih vlasti na Kosovu i Metohiji i daljem pritisku na Srbe“, naglašava profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Čelić dodaje da je jasno kako će primena tog sramnog zakona izgledati u praksi, ako se pogledaju zakoni Hrvatske doneti posle „Oluje“. Matrica je potpuno identična, čak pomalo i verujem da kosovske vlasti imaju savetnike iz Hrvatske, ističe Čelić.

„Očigledno da su brojna kvazizakonska rešenja gotovo identična sa onim što smo imali i što imamo u Hrvatskoj i u oblasti krivičnog prava, ali i u drugim oblastima, recimo u poreskoj politici, gde se nameće porez za nepokretnosti licima koja su prognana sa Kosova i Metohije, gde postoji mogućnost da se aktivira zakonska hipoteka, da ljudi izgube to što tamo imaju“, upozorava Čelić.

On kaže da država Srbija malo šta može da učini, osim da pruži pravnu pomoć onima koji će biti progonjeni, ali da je najvažnije, posebno u svetlu najavljenih diplomatskih aktivnosti u Berlinu, da se konstantno radi na otkrivanju istine o srpskim žrtvama na Kosovu i Metohiji. Mislim da moramo da budemo mnogo aktivniji i mnogo borbeniji, naglašava Čelić.

„Duboko sam uveren da je istina naš najveći saveznik i da Srbija mora da ima aktivniji odnos prema Zapadu i prema našim prijateljima, koji su pokazali da u Savetu bezbednosti neće biti prihvaćena jednostrana rešenja Prištine i zapadnih zemalja, kako bi se saznala puna istina. Ovde pre svega mislim na Rusiju i Kinu, koje su naši principijelni prijatelji“, napominje on i zaključuje da su poslednji potezi Prištine politička zloupotreba koju je moguće rešiti samo na političkom nivou.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. opet ja says:

  Nisu nama Šiptari problem, nego Vučko i njegova izdajničko kriminalna družina.

  • glupost ne booli says:

   Pa normalno srbi su išli cvečem na šiptare, kakvi zločini?Srbi su u samoobrani pobili desetine hiljada ljudi.....zar ne srbine?

 2. Slavisa says:

  Bravo za Nemce i Mekelicu Vučićevu najveću i najbolju prijateljicu.

 3. Fantom iz Notre Dame ;-) says:

  Skreću temu sa ZSO i taksi, razloga zbog koji h su pregovori prekinuti, na "naš teren". On treba da ode u Moskvu i time pošalje adekvatnu poruku Zapadu, a novim poniženjima i pritiscima na tim "pregovorima", njima se uopšte ne treba izlagati.Kad zapadni nacisti konačno shvate poruku, ako žele da posreduju moraće da se ponašaju kako treba prema srpskoj delegaciji, ovako sami sebe ponižavamo odlazeći na neminovno neprijateljske "pregovore",a to zaista ne moramo, nije nam tako slaba pozicija uopšte da to treba da trpimo.

 4. milorad2 says:

  ma ovo je POSLEDNJI pokušaj pritiska da se smulja na brzinu priznavanje kosova i "de facto" stanja koje oni non-stop guraju iz sve snage, zato što ZNAJU da "de jure" oni nemaju šanse da nešto izboksuju šiptarima u UN, i uopšte u široj svetskoj zajednici.Posle ovog novog rambujea oni će da puste šiptare sa lanca ali sitovremeno i niz vodu.Sledeće god. mi imamo rat sigurno sa šiptarima ali je pitanje ko će sve da bude uz njih u takvoj situaciji.Jedini problem su ustaše koje se ubrzano pripremaju zajedno sa šipcima za to, ostali će verovatno samo na rečima da "pomažu" pošto teško da će makednoci i većina crnogoraca da se bore rame uz rame sa šiptarijom,naprotiv to može tamo da ima ozbiljne kontr-aefekte.Mislim da treba iskulirati ovo što spremaju nemci, uljudno otići i iljudno se vratiti bez mnogo priče ni sa njima ni sa šiptarima oni bi već počeli rat ove godine ali nisu spremni pa zato kao pregovaraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *