Берза одговара скоком

Berza odgovara skokom

24 oktobra 2016

cg-luka-bar_620x0

OD ideje do realizacije prođe vreme, to je i krilatica koja važi i u slučaju „Luke Bar“. Dugo se najavljivala privatizacija, a epilog je stigao pred dane vikenda kada je Savet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao javni poziv o prodaji akcija.

Paket čini preko 17 miliona deonica, odnosno 30 odsto akcija koje su u rukama države. U javnom pozivu je istaknuto da kupac ima pravo upravljanja do godinu, kao i mogućnost dodatnog sticanja akcija kroz dokapitalizaciju po ceni ostvarenoj na tenderu. Uslov je da kupac ispuni indikatore naznačene u ugovorenoj dokumentaciji, saopštili su iz Saveta.

Precizirano je da pravo učešća na tenderu imaju zainteresovani subjekti, konzorcijumi koji otkupe dokumentaciju, potpišu izjavu o ispunjavanju uslova javnog poziva. Obaveza zainteresovanog ponuđača je da dokaže da je registrovan u skladu sa propisima i da poseduje iskustvo u lučkoj delatnosti najmanje tri godine i da je ostvario poslovni rezultat koji vredi minimalno 25 miliona evra.

Ponude se dostavljaju do 1. decembra, a zahtev za otkup tenderske dokumentacije završava se deset dana ranije, do 21. novembra. Obaveza Tenderske komisije je da zainteresovanima objasni način uplate naknade od deset hiljada evra za otkup dokumentacije. Akcije „Luke Bar“ su u vlasništvu države, fondova HLT i „Trend“, Društva za menadžment i upravljanje nekretninama „Mig“, te „Atlas Monta“.

Zasad, prema ranijim najavama iz Tenderske komisije, interesovanje za „Luku Bar“ iskazali su „Uniprom“ nikšićkog biznismena Veselina Pejovića i investitor iz Poljske. Međutim, valja podsetiti, a o čemu su „Večernje novosti“ više puta pisale, da je i Srbija zainteresovana za „Luku Bar“. Konkretno, to je i potvrdio premijer Aleksandar Vučić.

– Pričao sam o tome sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji je izjavio da nema ništa protiv da Srbija pokaže interesovanje za kupovinu. Mi ćemo u 2016. posle ozbiljne analize, ukoliko se pokaže da je to dobro za Srbiju, dati ponudu za kupovinu „Luke Bar“ – rekao je srpski premijer.

I 2009. godine tadašnji minstar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić govorio je o značaju barske luke za srpsku privredu.

– Srpska privreda bez „Luke Bar“ nema izlaz na more. Očekujem da ćemo, kao najbolji kandidat, taj posao i dobiti – poručio je tada Mrkonjić.

I dok se čeka ko će i kakvu ponudu dostaviti do 1. decembra, izvesno je da je raspisan tender pokrenuo, delimično oživeo crnogorsko tržište kapitala. Odmah nakon objave javnog poziva, poraslo je i interesovanje za akcije „Luke Bar“ na berzi. Tako su za samo dva dana te akcije dobile u vrednosti za 18 odsto, pa se cena te akcije na kraju prošle sedmice kretala 25 centa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *