БЕС У МОСKВИ: Непознати борбени авиони покушали да униште руску ваздушну базу у Сирији

BES U MOSKVI: Nepoznati borbeni avioni pokušali da unište rusku vazdušnu bazu u Siriji

26 februara 2020

Sirijska televizija je prenela da je grad Džebla, koji se nalazi samo kilometar od ruske vojne vazduhoplovne baze Hmejmim, bio izložen raketnim paljbama iz Sredozemnog mora.

Prema ruskoj vojnoj bazi lansirano je nekoliko raketa vazduh-zemlja.Noć pre, aktiviran je sistem protivvazdušne odbrane Sirijske arapske republike na zapadu zemlje. Sirijska televizija navodi da su nepoznate snage bombardovale okolinu grada Džebla, koji se nalazi u provinciji Latakija.

Podsetimo da se u Latakiji nalazi vazdušna baza ruskih vazduhoplovnih snaga Hmejmim. Džebla se nalazi nedaleko od mesta razmeštanja ruske vojske.

Posebnu pažnju privlači činjenica da je raketni napad izveden, prema sirijskim izvorima, iz Sredozemnog mora.

Ove informacije je potvrdila sirijska vojska. U isto vreme, nema podataka o tome ko je tačno lansirao rakete. Prema nekim izveštajima, reč je o vazduhoplovstvu, koje je sprovelo napad na infrastrukturu vladinih snaga zemlje.

Trenutno nema informacija o tome koliko su efikasne bile sirijske protivraketne odbrane u pogledu presretanja neprijateljskih raketa.

U početku su izvori precizirali da su napad izveli vojnici koji su rakete ispalili sa udaljenosti od nekoliko stotina kilometara.Međutim, oni su bili van domašaja ruskog i sirijskog sistema protivvazdušne odbrane, pošto su leteli na izuzetno maloj visini.

Treba razjasniti da ovo nije prvi raketni napad iz Sredozemnog mora u poslednje vreme, što prisiljava Rusiju da pojača mere bezbednosti u tom pravcu.

Između ostalog, otprilike dan ranije, iz grada Džisr al-Šugur sproveden je raketni napad na područje ruske vojne vazduhoplovne baze Hmejmim.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI9 komentara

 1. Beli Orao says:

  Nema tu šta biti bijesan , pošaljite nadzornog u Sredozemlje otkrijte mjesto paljbe pa udarite po njemu !!,

  • doktrina soka says:

   Kako ne znaju,ma dajte molim Vas?Ko tu koga...

 2. persida says:

  Od kada su izraelski avioni nepoznati. Putin je jajara koja radi za Izrael, a ne za Rusiju.

 3. mrak says:

  Pa, valjda imate mogucnost da vidite ko su ti "nepoznati" napadaci pored sve tehnike!?

 4. Cp6a says:

  Stalna odbrana je iscrpljujuća. Teško je efikasno odgovoriti na ono što zlikovci poseju kad hoće i gde hoće. Mora se naći neki zlikovački saveznik i delovati nasumično po njemu, pa neka zlikovci budu zaokupljeni i u stalnoj pripravnosti. Ko je fin, taj skoro uvek nadrlja.

 5. Gardista says:

  Zidovski napad

 6. test01 says:

  Agresor postuje samo zakon sile !!! A vi ih i dalje zovite `partneri`. Ovde treba zesci odgovor, Putin je previse mekan, posto je crvena linija odavno predjena.

 7. M says:

  Rusi tvrde da iz Rusije novim radarima sve vide više od 1000km daljine!Pa su onda morali vidjeti te avione koji su ispalili rakete,odakle su došli i kamo su se vratili,te utvrditi špijunski čiji su!Vjerovatno Izraelski ili USA,od"partnjorov"!Koji su raketama gađali Rusku bazu,što je ratni čin,ili objava rata,na niskom intenzitetu!A onda su,isto tako čuteći,trebali napraviti to isto,tj.gađati i neku njihovu bazu,koja je njima jednako važna!Jer,ovo je samo debilana!Ispucati 10 svojih proturaketa da srušiš napadačke dvije,to je financijski i tehnički neodrživo u duljem ili ozbiljnijem sukobu!Osim ako nije praćeno i protunapadom na napadača,simetričnom ili asimetričnom!Partnjori će to razumjeti!Spoznaja da batina ima dva kraja,je otrežnjujuća!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *