БЕСЕДА ХУСЕИНА ЕФЕНДИЈЕ ХОЏИЋА ЗАПАЛИЛА РЕГИОН: „Бог ме је позвао да помогнем српском брату и комшији у Црној Гори“ (ВИДЕО)

BESEDA HUSEINA EFENDIJE HODŽIĆA ZAPALILA REGION: „Bog me je pozvao da pomognem srpskom bratu i komšiji u Crnoj Gori“ (VIDEO)

11 januara 2020

Hercegnovski efendija Husein Hodžić, predsednik Islamske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku, čestitao je Božić okupljenim građanima na litiji u Herceg Novom.

“Pitaćete se zašto je ovde jedan običan čovek iz Bosne, sa severo-istoka što gleda u Drinu i Savu, iz Teočaka u kojem su, verovali ili ne, ali su istorijske činjenice, jedno vreme bile prisutne mošti Svetog Luke apostola koga je Branković postavio baš tu pred dolazak Turaka, nažalost uzeli su ga rimokatolici. Ne znam jesu li platili i koliko je Branković naplatio, ali tako je bilo. Ja sam odatle, imam tog kosmopolitizma, tolerancije duha. Pitaćete se zašto sam ovde, odgovaram da sam ovde što me Bog ječni pozva da budem na pomoći bratu i komšiji.Ovde sam jer sam prisustvujući dešavanjima prethodne godine u hramu u Podgorici, u Baru i drugim događajima, od patrijarha Irineja čuo i to ponavljam, da je Srpska pravoslavna crkva izuzetno raspoložena da uspostavlja i širi dobre odnose i poverenje sa muslimanima sa Balkana, posebno sa Bošnjacima među kojima sam eto i ja”, rekao je on u besedi i nastavio:

“Još jedan razlog je susret sa akademikom Matijom Bećkovićem prilikom osveštavanja hrama u Baru, koji izrazi pohvalu na moju zdravicu, koju sam tada kao i večeras samo kao građanin govorio. Ne smem da kažem da sam u ime Islamske zajednice bilo bi nečasno, da sam u ime svih muslimana, nisam, nego u ime mojih vernika koji me podržavaju i u svoje lično ime.

Kaže akademik: “efendija svaka čast na zdravici”, a ja njemu šeretski: “akademiče hoćemo li se ćerati“, što je njegova poznata rečenica. Odgovorio mi je dosta nam je bilo gluposti i osetio sam iskrenost. Tada sam naučio lekciju života ili deo nje, koja se zove tolerancija u kojoj treba razumeti, poštovati i sarađivati sa i potpuno drugačijim mišljenjima čoveka“, rekao je efendija Hodžić.

Srbi i Crnogorci su, kako je poručio efendija Hodžić, retki narod koji pamti dobro koje mu neko učini, neće zaboraviti i neće izneveriti.

“Ovde sam i po iskazu davnog, drevnog Marka Miljanova koji reče „čojstvo i junaštvo je braniti drugačijeg od sebe“ a mi smo malo drugačiji međusobno i ja sam radi toga i došao, braćo moja draga. Učenje moje vere je da komšiju i brata ne smem zapustiti, da mu moram pomoći, da mu se odazovem kad me god pozove. Pozvan sam i velikodušno sam se odazvao.

Dobro se dobrim mora vraćati. Istina, nismo mogli biti registrovani kao prostor u kojem ćemo se moliti već samo i jedino kao stambeno poslovni objekat, na to smo i pristali. Nema na području od Srbije na ovamo primera da su se džamije obnovile, već su sve registrovane kao stambeno poslovni objekti. Radićemo na tom planu i ja sam prvi koji uzima barak da širimo poverenje i toleranciju”, naveo je on.

Svoj dolazak na protestnu litiju efendija Hodžić je obrazložio i divnim primerima iz prošlosti, međusobnog suživota i tolerancije.

“Rahmetli Iso Mahmutović iz sela Bistrice kod Bijelog Polja koji je 1967. godine po nalogu vlasti doveo radnu grupu na Cetinje da sruše kosturnicu. Kad je Iso vidio, rekao je „ovo je svetinja, ja svetinju ne diram, a da je moje, pala bi mrtva glava“. Policija je zapretila da će ostati bez posla, a on odgovorio da daje otkaz”, dodao je, između ostalog efendija i nastavio:

“Tako i treba za veru dati sve, a veru ne dati nizašto! Podsećam na reči patrijarha Irineja i nadam se da ćemo razvijati poverenje jer svi smo mi na neki način ugroženi, kao što se ovo sada nadvilo nad Srpsku pravoslavnu crkvu. Zakon o slobodi veroispovesti, tako je nazvan, a ja vidim samo jednu neozbiljnu lakrdiju u samom nazivu jer ko je taj koji ima pravo da između nas vernika i Boga određuje hoće li biti sloboda ili nesloboda. Bog je rekao sloboda i to je to! Rekao sam, ovde ne govorim u ime Islamske zajednice. Govorim NATO-u i Evropi da nam ne mogu više prodavati ideje duplih aršina, segregaciju. Javno se vidi da samo jedan svetonazor uzimaju u svoju zajednicu. Pola Kipra su ostavili, pola su uzeli, a one koje su uzeli morali su da pristanu da Božić bude 25. decembra. To je već početak raskola.

Molim Boga da vi ostanete oni koji će svoj Božić, najveći praznik u hrišćanstvu, slaviti 7. januara. Nemojte da vas prevare da bude drugačije, jer ovaj zakon je igra ka tom cilju. Imovina je ovde manje bitna, čuvajte veru. Biće imovine, a biće i kompromisa. Bog vas sve čuvao!“, kazao je efendija Hodžić.

(IN4S)

KOMENTARI4 komentara

 1. Branimir says:

  Ovo je fantasticno! Hvala nasem bratu Efendiji Hodzicu na ovakvim rijecima, to je melem za dusu, ali i poziv svima nama da damo sve od sebe da popravimo medusobne odnose sto prije, kako bi zaustavili NATO krvnike i EU Rajh eksploatatore i njihovi placenike da se goste na nasim medusobnim patnjama vec decenijama i da nas huskaju jedne na druge, kada sve mozemo rijesiti sami, civilizovanim putevima, ljudski. Nadam se da ce Efendija Hodzic biti rado viden gost na medijima, on zasluzuje sve pohvale za ovo.

  • Velika Metla says:

   Branimir,sve je to nedovoljno,jer jedan pojedinac ne može mnogo toga da uradi! 90% muslimana u Crnoj Gori je protiv pravoslavlja i protiv Srba. U crnogorskoj skupštini,iliti Milovoj skupštini,sve balije su glasale za ovaj nazovi zakon. Čak su balije iz dijaspore sakupljale novac za "crnogorsku crkvu"! Neka "efendija" kod svojih muslimana urgira za opoziv svojih ljudi iz Milove skupštine i tek tada se može govoriti nešto više o svemu ovome. "Spuštah se ja na vaše uže,umalo se uže ne pretrže,u glavu mi pamet ućeraste",reče veliki Njegoš kao opomenu svima nama kada se radi o vatikanu i muslimanima.

 2. Rajko says:

  E moj efendijo. Sila i pohlepa ne pita ni tebe ni mene. Dok Bog ne sidje i klepi po usima silne i pohlepne nema nam spasa. Ako ga ima sici ce a ako ga nema .....

 3. Rajko says:

  E moj efendijo. Sila i pohlepa ne pita ni tebe ni mene. Dok Bog ne sidje i klepi po usima silne i pohlepne nema nam spasa. Ako ga ima sici ce a ako ga nema ..... Verujem u boga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *