БЕСНИ ЦАРИНСКИ РАТ КИНЕ И САД: Први одговор Пекинга неће се свидети Вашингтону

BESNI CARINSKI RAT KINE I SAD: Prvi odgovor Pekinga neće se svideti Vašingtonu

1 aprila 2018

Kina je donela odluku da od sutra, 2. aprila, uvede uvozne takse za 128 vrsta robe iz SAD kao odgovor na carine na čelik i aluminijum koje je prethodno uveo Vašington, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije Kine.

– Radi zaštite nacionalnih interesa i kompenzacije štete prouzrokovane merama koje su donele Sjedinjene Američke Države, Kina od 2. aprila prekida obaveze na smanjenju uvoznih tarifa za 128 vrsta robe iz sedam kategorija koje se uvoze iz SAD… Na 120 vrsta, uključujući voće, carina će iznositi 15 odsto, a na 8, uključujući svinjetinu — 25 odsto – navodi se u dokumentu Ministarstva.

– Ranije je predsednik Donald Tramp potpisao memorandum „O borbi protiv ekonomske agresije Kine“. On je izjavio da poštuje kineskog predsednika Si Đinpinga, saradnju sa Kinom po pitanju Severne Koreje, „ali imamo trgovinski deficit“.

Taj deficit se procenjuje na između 375 milijardi i 504 milijarde dolara.

Zbog krađe intelektualne svojine u vrednosti od stotinu milijardi dolara Tramp je odlučio da primeni Član 301 Zakona o trgovini iz 1974. godine koja omogućava da se uvedu zabranjene carine. Pod njima će se naći kineska roba u vrednosti između 50 i 60 milijardi dolara. Konačni spisak robe će biti objavljen u narednih 15 dana. Osim toga, protiv Kine će biti pripremljena i tužba u STO.

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. goran says:

    Njihao ma, raspalite po zlikovcima sto jace. Zivela Kina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *