БЕСНИ РАТ У АМАЗОНУ! Нападнута ВОЈСKА ВЕНЕЦУЕЛЕ, тешке борбе у ЏУНГЛАМА „ЗЛАТНЕ ДРЖАВЕ“

BESNI RAT U AMAZONU! Napadnuta VOJSKA VENECUELE, teške borbe u DŽUNGLAMA „ZLATNE DRŽAVE“

23 decembra 2019

U državi Bolivar koja se nalazi na jugu Venecuele napadnuta je baza venecuelanske armije.

Radi se o kasarni u kojoj je smešten 513. bataljon. Ovaj bataljon je zadužen za obezbeđenje državne granice između Venecuele i Brazila.Baza je napadnuta od strane grupe u kojoj se nalazilo nekoliko desetina „terorista“. Njima je pošlo za rukom da upadnu u deo objekta gde su smešteni magacini sa naoružanjem. Prema prvim podacima, oni su uspeli sa sobom da odnesu više od 100 automatskih pušaka AK-103. Pored toga je nestalo i nekoliko desetina ručnih raketnih bacača Karl Gustav, RPG, kao i sanduci sa municijom.

Ministar za telekomunikacije u venecuelanskoj vladi je ovaj napad nazvao teroristički i za njega optužio susedni Brazil.

Poslednji podaci govore da je tom prilikom ubijen jedan venecuelanski vojnik. U poteri za napadačima, vraćena je i određena količina naoružanja koje je ukradeno.

Postoje i drugačije informacije da su u napadu učestvovali pripadnici lokalnih indijanskih plemena, te da je prilikom borbe poginulo pet vojnika iz rečno-patrolnih jedinica venecuelanske armije.

Bolivar (šp. Estado Bolívar), jedna je od 23 države u Bolivarskoj Republici Venecueli. Obuhvata skoro petinu površine Venecuele, ali ima manje od 1 odsto ukupne populacije te države. Pokriva ukupnu površinu od 238.000 km ² i ima 1.648.110 stanovnika (2011). Njegova gustina je 0,8 stanovnika po kilometru kvadratnom.

Glavni i najveći grad nosi isto ime kao i država Bolivar.

Država Bolivar je bogata zlatom, dragim kamenjem i uranom. Početkom meseca u ovu državu je pristiglo 45 ruskih i 20 kubanskih vojnih specijalista. Pretpostavka je da su ovi operativci raspoređeni u sastav teritorijalnih jedinica i odreda specijalne namene FAES koji štite državnu granicu sa Brazilom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Slobodanka says:

    Ovo će se Brazilu vratiti kao bumerang jer ni Brazilci (stanovništvo) ne žele da učestvuju u sukobu u Venecueli, a još važnije je da svi Brazilci ne podržavaju aktuelnu vlast. Dakle američki projekat Gvaido samozvani predsednik Venecuele > propao je, on lično je očajan. Iz pravca Kolumbije nisu uspeli da destabilizuje Venecuelu, te jedina preostala mogućnost je Brazil i sukob sa Venecuelom kroz najveće džungle, a taj sukob može da dobije obratan tok nazad u Brazil. I to ne zbog nekakvih povratnih vojnih aktivnosti Venecuele prema Brazilu, nego baš zbog unutrašnjih podela koje postoje u Brazilu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *