Besplatna struja za Albance na jugu Srbije

Besplatna struja za Albance na jugu Srbije

8 februara 2014

struja-brojilo-strujomerNišta u Srbiji nije tako jeftino, može se reći takoreći džabe, kao struja u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa. Svi potrošači imaju električnu energiju, a maltene niko je ne plaća.

Na svakom koraku mogu se videti neobezbeđeni ormarići sa strujomerima, brojila bez plombi, vrlo često ogoljene žice pod punim naponom, kablovi između vodova na banderama i porodičnih kuća, „divlji“ i nestručno urađeni direktni priključci, metalni ormari na stubovima bez vratanca i ključa. To je slika električne mreže u ovim opštinama koja govori samo jedno – struja se masovno krade i za to niko ne odgovara.

– Godinama, možda i decenijama se zna da se na ovom području gubici mere milionima evra. I nije se govorilo o tome. Ali, više neće biti ćutanja i zatvaranja očiju pred ogromnim problemom. Tačno se zna da su gubici srpske elektroprivrede na području ove tri lokalne zajednice čak 65 odsto, odnosno toliki je procenat ukradene od ukupno isporučene i potrošene struje. Tu, međutim nije kraj javašluku koji vlada na jugu Srbije. Podaci koji govore o onoj trećini količine struje za koju bi se možda moglo zaključiti da se regularno koristi su takođe katastrofalni. Naime, elektrodistributivne organizacije u ovom delu Srbije uspevale su da fakturišu potrošačima samo 35 odsto utrošene struje. Ali, ni to nije moglo da se naplati jer samo minimalni broj potrošača shvata da je to obaveza i da se plaćanje utrošene struje, kao svuda u svetu pa i većem delu Srbije, podrazumeva – kaže Igor Novaković, generalni direktor PD „Jugoistok“.

Na području Pčinjskog okruga, čije je sedište u Vranju, rečeno nam je, živi oko 255.000 stanovnika. U opštinama Bujanovac i Preševo oko 65.000 stanovnika, a u Medveđi, koja je u Jablaničkom okrugu je nešto više od deset hiljada žitelja.

– U Medveđi, Preševu i Bujanovcu račune je tokom prethodne godine od ukupno registrovanih 20.400 strujomera preuzimalo svako treće domaćinstvo, ili oko sedam hiljada registrovanih potrošača. Ali, od tog broja utrošenu električnu energiju plaćao je tek svaki četvrti, odnosno samo 1.700 vlasnika strujomera. To je tek 8,5 odsto ukupnog broja potrošača. Niko od ostalih ne izmiruje svoje obaveze – ističe Novaković.

Uz dilemu da li država Srbije uopšte funkcioniše na ovom području, potražili smo odgovor da li se nešto čini da se ovaj veliki problem reši. Jedino smo saznali da je posle utvrđivanja nezakonitog korišćenja električne energije – krađa struje i ilegalnih priključaka, u prvih deset meseci prethodne godine podneto 1.520 krivičnih prijava. Sudovi su rešili 119…

Prilikom obilaska tri opštine na jugu Srbije rukovodioci „Jugoistoka“ boravili su i u Velikom Trnovcu, najpoznatijem selu na Balkanu po krijumčarenju i distribuciji heroina i drugih droga u evropske zemlje i svet. Situacija je bila kao i u svim drugim mestima i selima sa većinskim albanskim stanovništvom – ni iz jednog dimnjaka na kućama se ne vije dim iako je temperatura bila „u minusu“. Svi se greju na struju koja se uredno isporučuje i ne isključuje onima koji je ne plaćaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *