БЕСРАМАН УСЛОВ СРБИЈИ: Овако нешто још нисмо чули!

BESRAMAN USLOV SRBIJI: Ovako nešto još nismo čuli!

27 avgusta 2019

Američki diplomata Čarls Kapčan, bivši specijalni savetnik za Evropu u administraciji Baraka Obame, savetuje Srbiji da što pre prizna lažnu državu Kosovo jer samo tako može postati ‘važan američki saveznik’!Štap i šargarepa

Kapčan kaže da se strateški dijalog SAD i Srbije ne može pokrenuti pre konačnog rešenja albansko-srpskih odnosa. Prema njegovim rečima, ukoliko se taj dogovor postigne, usledio bi dijalog Vašingtona i Beograda o odnosima Srbije sa Rusijom i Republikom Srpskom.

– Sve dok su Srbija i Kosovo na suprotnim stranama ne može doći do većeg pomaka. Međutim, ukoliko bi Beograd i Priština našli rešenje, verujem da bi Srbija preorijentisala svoju diplomatiju prema Zapadu jer bi shvatila da je ulazak u evropski blok konačno sasvim izvodljiv – kaže Kapčan.

Prema njegovim rečima, spor Srbije i Kosova jeste najsloženiji spor na području Zapadnog Balkana.

– Američko-srpski dijalog ima dva dela. Prvi se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a drugi na bilateralna pitanja. Ako se dogovor Srba i Albanaca postigne, mogao bi da usledi razgovor o odnosima Srbije i SAD i razmatranje odnosa Srbije sa Rusijom i Republikom Srpskom… Jer sve dok su Srbija i Kosovo na suprotnim stranama, ne samo što ne može doći do pomaka već ostaje otvoren prostor za rusko mešanje. A Rusi su vešti u korišćenju etničkih, političkih ili verskih tenzija u regionu, nastojeći da spreče približavanje zemalja regiona Zapadu i ulazak u NATO. Znaju oni da ulazak Srbije u EU u velikoj meri zavisi od postizanja sporazuma sa Prištinom i zato taj dogovor sprečavaju… Ali ako bi Beograd i Priština našli rešenje, verujem da bi Srbija potpuno preorijentisala diplomatiju prema Zapadu, jer bi shvatila da je ulazak u evropski blok konačno sasvim izvodljiv. Tako nešto bi s vremenom sasvim oslabilo veze Srbije i Rusije – rekao je Kapčan u intervjuu za ‘Glas Amerike’.

Politikolog Aleksandar Pavić, komentarišući Kapčanove navode, kaže da je ovo neka vrsta nepristojne ponude.Dve ‘struje’ u SAD

– Treba se sada prisetiti Kisindžerove izjave: Biti američki neprijatelj je opasno, ali biti američki prijatelj je pogubno. Dakle, u zamenu za odricanje od nečeg konkretnog, i to ne bilo čega, nego odricanja od zavetne zemlje i svetinja, nudi nam se maglovita budućnost ‘ljubavi’ jednog dokazano nepouzdanog partnera. Uostalom, već smo osetili koliko se SAD drže dogovora i mirovnih sporazuma na primerima Dejtona i Rezolucije 1244 UN… – podvlači Pavić.

Na drugoj strani, bivši ambasador Darko Tanasković ocenjuje da je razgovor jedini put da se dođe do rešenja kosovskog pitanja.

– Ne može da se očekuje da će SAD odustati od projekta nezavisnosti Kosova. Tamo još važe dve filozofije. Starija je vezana za Stejt department i demokratski blok i ona kaže da Srbiju treba slomiti kao 1999. godine, a drugo mišljenje vezano je za Boltona i Pompea, koji smatraju da SAD u nadgornjavanju sa Rusijom i Kinom, koje su bliske Srbiji, moraju da odvoje Srbiju od tih sila – zaključuje Tanasković.

(Informer)

KOMENTARI11 komentara

 1. kwaka says:

  ove vjest postaju stvarno dosadne za citati.

 2. mijo says:

  Pa vi nas ne interesujete.Amerika nije u grupi prioritetnih zemalja za SRBE I SRBIJU.Vi ste naši provjereni neprijatelni i saveznici naših neprijatelja.Vaša ekonomija je u padu u odnosu na Rusiju i Kinu i mi gledamo ka Istoku a ne zapadu.Zapad je zalazak sunca i kraj dana,svjetlosti.Tu počinje MRAK.Taj mrak ste vi zaslužili odavno i upravo vam dolazi.

 3. Snežana says:

  Ako priznamo Kosovo stvarno ćemo dobiti šargarepu! Ali bukvalno! Kao i svaki magarac kad odradi ono što treba... Za priznavanje Kosova svakom stanovniku po šargarepa! I zastavica... Da mašemo... Kosovska...

 4. rajko says:

  A kako bi bilo da amerika prizna da je sa rasturanjem SFRJ uz pomoc svih srpskih neprijatelja, a posebno sa priznavanjem republike kosovo pojela ono sto se ne jede, pa da mozemo lepo da se dogovorimo o ratnim reparacijama.

 5. Borka says:

  Pravo je uživanje videti kako se "rumeni" iskreno divi svom šefu (vidi sliku)! Gotovo isto kao i onaj što ima tetku u Kanadi...

  • rajko says:

   ... ruzooo rumenaaaAA, ruzoo rumenaa ...

 6. Kosovac says:

  Poštovani Aleksandar Pavić nas u pravom momentu podseća na staru poslovicu koliko je opasno biti prijatelj Amerike. ……….A bivši ambasador Darko Tanasković je ovde postavljen da se mi koji polako zaboravljamo plaćenike i kvislinge, podsetimo na oblik knjihovih analiza i komentara: Da sve kažu, a ustvari ništa da ne kažu.

 7. Kosovac says:

  Poštovani Aleksandar Pavić nas u pravom momentu podseća na staru poslovicu koliko je opasno biti prijatelj Amerike. ……….A bivši ambasador Darko Tanasković je ovde postavljen da se mi koji polako zaboravljamo plaćenike i kvislinge, podsetimo na oblik njihovih analiza i komentara: Da sve kažu, a ustvari ništa da ne kažu.

 8. Kulak says:

  Postoji i treća filozofija koja kaže da nam je Rusija blizu, a Amerika daleko.

 9. padre says:

  Ko još, osim Britanije želi biti vaš saveznik?Izrael možda, dok mu udovoljujete!

 10. Za Srbiju says:

  Ovo nije besramno. Ovo je MALOUMNO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *