BESRAMNO: Objekat namenjen deci pretvoren u kuću „Velikog brata“

BESRAMNO: Objekat namenjen deci pretvoren u kuću „Velikog brata“

13 фебруара 2014

bg-pionirski-grad_620x0Istražujući nelegalno poslovanje bivšeg rukovodstva SRC „Pionirski grad“, čelnici Privremenog organa grada Beograda otkrili su gotovo filmsku prevaru, kako je umesto objekta za dnevni smeštaj dece, na eskluzivnoj lokaciji na Košutnjaku podignuta kuća za emitovanje rijaliti programa „Veliki Brat“.

Predmet se trenutno „češlja“ u Gradskom javnom pravobranilaštvu. Prema zvaničnim dokumentima inspekcijskih organa, bez ikakvih dozvola i saglasnosti, pod izgovorom da se gradi objekat za smeštaj dece, kulturno-zabavnu i sportsko-rekreativnu namenu, firma „Emoušn prodakšn“, u kojoj je Dragan Đilas bio suvlasnik, nezakonito je koristila gradsko građevinsko zemljište i izgradila kuću „Velikog Brata“.

Pošto je sporni objekat izgrađen, naknadno su nabavljeni svi neophodni papiri, pa je „Emoušnu“ omogućeno da promeni namenu objekta i da ga prilagodi za potrebe snimanja rijaliti programa. Potpisanim ugovorom 1.967,12 metara kvadratnih poslovnog prostora zakupljeno je za svega 5.000 evra godišnje i to na period od osam godina. Naknada za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, obračunata je i naplaćena po ceni 20 odsto jeftinijoj od stvarne, jer se kroz papire kao investitor „provukla“ državna ustanova, a ne stvarni investitor „Emoušn prodakšn“(u izgradnju uložili 85,3 miliona dinara).

Podsećamo, „Veliki Brat“ je počeo da se emituje u avgustu 2006. godine, a „Emoušn“ je počeo sa pripremama godinu dana ranije. Da bi se ispunili uslovi iz licence, trebalo je izgraditi kuću.

– U zapisniku broj „AB-22/06-001“, koji su 30. aprila 2007. godine sačinili inspektori Agencije za budžetsku reviziju Grada Beograda Vera Agić i Ankica Šinka, preduzeće „Emoušn prodakšn“ je počinilo niz prekršaja. Budžetski inspektori su otkrili da je kršenjem propisa i procedura ovo preduzeće uzelo gradsko građevinsko zemljište u cilju izgradnje objekta – za „Novosti“ priča Goran Vesić, sekretar Privremenog organa.

Naime, sve je počelo tako što je Izvršni odbor Skupštine grada Beograda svojim rešenjem od 26. juna 2002. godine, na desetogodišnje korišćenje, bez obaveze plaćanja naknade, SRC „Pionirski grad“ ustupio gradsko zemljište sa određenim objektima.

– Radi se o parceli broj „3543/1“ koja je upisana u KO Stara Rakovica. Predaja na korišćenje ove nepokretnosti u svojini grada, odnosno u državnoj svojini, bila je regulisana između SRC „Pionirski grad“ i grada Beograda ugovorom koji datira od 21. septembra 2005. godine – navodi Vesić.

Međutim, mesec dana ranije zaključen je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između „Emoušn prodakšna“ i „Pionirskog grada“ za postavljanje privremenog montažnog objekta. Građevinska inspekcija naložila je 6. 10. 2005. godine prekid radova i rušenje temelja i čelične konstrukcije, ali je gradnja nastavljena. Već 28. 3. 2006. „Emoušn“ i „Pionirski grad“ raskidaju ugovor, zbog nemogućnosti izgradnje privremenog objekta. Međutim, pre toga 17. 3. 2006. godine na ovoj parceli Sekretarijat za urbanizam odobrio je izgradnju objekta za dnevni boravak dece, površine 1.967 kvadrata.

Građevinska dozvola izdata je na ime Sekretarijata za sport i omladinu, a investitor je zvanično bio „Pionirski grad“, koji nije uložio nijedan dinar. Agencija za budžetsku reviziju utvrdila je da je stvarni investitor koji je uložio 85 miliona dinara preduzeće „Emoušn prodakšn“. Direkcija za građevinsko zemljište naknadu za uređenje građevinskog zemljišta je obračunala i naplatila 17,8 miliona dinara, odnosno 20 odsto manje, jer se navodno gradio javni objekat za decu. Na taj način je preduzeće „Emoušn“, čiji je u to vreme direktor Narodne kancelarije Dragan Đilas bio suvlasnik, uštedelo 4,45 miliona dinara.

Sagrađenu kuću u Košutnjaku „Emoušn“ je zakupio za 416,6 evra mesečno na period od osam godina, odnosno 2,5 evra po kvadratu godišnje.

UKAZIVALI NA KRŠENjE PROPISA

Gradski javni pravobranilac Katarina Žeželj potvrdila je da Gradsko pravobranilaštvo proverava ugovore koje je SRC „Pionirski grad“ u poslednjih deset godina potpisivao sa drugim pravnim licima, a koji se odnose na iznajmljivanje, zajedničko ulaganje ili na druge pravne poslove.

– Posebno proveravamo pravni posao koji se tiče ugovora sa producentskom kućom „Emoušn“ i to ne samo trenutno važeći ugovor, već posao od početka, s obzirom na to da je bilo više ugovora – kaže Katarina Žeželj. – U prošlosti Gradsko javno pravobranilaštvo je ukazivalo da je prema stanju u dokumentaciji kojom smo mi raspolagali postojala osnovana sumnja da je reč o aktivnostima kojima su se kršili propisi iz oblasti državne, odnosno javne svojine.

ĐILAS SUVLASNIK

U vreme kada je građena kuća „Velikog Brata“ vlasnički udeo u ovom preduzeću ima bivši gradonačelnik preko firme „Multikom group“. Đilas i njegova bivša supruga Milica Delević Đilas, imali su 50 odsto, odnosno po 25 odsto vlasničkog udela u preduzeću „Multikom group“, koje je sa 49 odsto akcija osnivač i vlasnik preduzeća „Emoušn prodakšn“. Danas je jedini vlasnik „Emoušna“ preduzeće IMGS Gorana Stamenkovića.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u