Bez dogovora o telekomunikacijama sa tzv. Kosovom

Bez dogovora o telekomunikacijama sa tzv. Kosovom

17 juna 2013

EUBrusselsDelegacije Beograda i Prištine nisu uspele da se usaglase o ključnim pitanjima u vezi sa telekomunikacijama na Kosovu, rekao je Rasim Ljajić.

„Ima napretka, ali ne i dogovora“, rekao je Ljajić nakon gotovo šest sati pregovora sa prištinskom delegacijom u Briselu.

Ljajić je istakao da je kosovska strana odbila kompromisne predloge u vezi sa međunarodnim pozivnim brojem za Kosovo i srpskim mobilnim operaterima za zajednicu srpskih opština.

„Ovo pitanje će ipak najverovatnije morati da se reši u četvrtak na premijerskom nivou“, rekao je Ljajić, podsetivši da će se da u Briselu tada sresti predsednik srpske vlade Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači kod Visoke predstavnice Ketrin Ešton.

Postignuta je saglasnost da Telekom Srbija dobije licencu za fiksnu telefoniju na celoj teritoriji Kosova, ali nije postignut dogovor o međunarodnom pozivnom broju za fiksnu telefoniju Kosova, rekao je šef pregovaračkog tima Beograda ministar Ljajić.

Ljajić je rekao da se u slučaju Telekoma Srbije pošlo od toga da se legalizuje postojeće stanje, da Telekom dobije dozvole za bazne stanice koje rade na Kosovu, a da se kroz grupe za primenu dobiju dozvole za nove stanice kako bi se pokrila buduća Zajednica srpskih opština.

Ljajić je rekao da je sa EU manje-više usaglašen tekst sporazuma, ali je prištinska strana na kraju odbila prvu tačku tog predloga koji se odnosi na međunarodni pozivni broj za fiksnu telefoniju.

Prema rečima Ljajijća, srpska strana želi kompromis i da Kosovo dobije taj broj, ali je stav Beograda da mora da se poštuje određena procedura.

„Želimo da Srbija u tome ima aktivnu ulogu jer jedino Srbija može kod Međunarodne telekomunikacione organizacije (ITO) da izdejstvuje da Kosovo dobije taj broj“, rekao je Ljajić.

Na kraju današnjih pregovora nije došlo do usaglašavanja ni te prve tačke, a time ni celog sporazuma, dodao je srpski ministar.

Ljajić je rekao da je dogovoreno da se već sutra dostave predlozi i nađe rešenje na osnovu predloga dve stane, u pokušaju da se dođe do konačnog teksta dogovora.

Ministar je objasnio da je kompromis koji je ponudila sprska strana odnosio na to da EU, ili jedna od zemalja EU, podnese zahtev kod ITO za dobijanje pozivnog broja za Kosovo. To je obuhvatalo i zamisao da i Srbija potpiše taj zahtev i da se onda razgovara na koji bi način to bilo primenjeno.

Ljajić je dodao da je Beograd spreman da to prihvati, a u primeni bi se dve strane dogovorile kome taj međunarodni pozivni broj pripada, kao i da li je to privremeno ili trajno rešenje. On je ukazao da je Beograd spreman da se u okviru grupa za primenu sporazuma to dalje razmotri i usaglasi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *