„Bez licitiranja sa imenima sa tajnih spiskova na Kosovu“

„Bez licitiranja sa imenima sa tajnih spiskova na Kosovu“

17 avgusta 2013

euleksPredsednik upravnog odbora Udruženja kosovskih kriminalističara Milazim Gaši izjavio je u subotu, komentarišući sumnje u postojanje tajnih spiskova Srba osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu, da je veoma važno da se ne licitira imenima lica i da Beograd treba usko da sarađuje s Kforom i Euleksom da bi se izbegle zablude o tom pitanju.

„Na Kosovu od 1999. godine temom bezbednosti bavi isključivo Kfor a do dolaska Euleksa i UNMIK. U tom smislu, važno je reći da i aktuelne slučajeve Albanaca osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu vodi specijalno tuzilastvo Euleksa, što samo govori da segment tog osetljivog koncepta ratnih zločina vode stručnjaci međunarodnog faktora na Kosovu“, rekao je Gaši za Tanjug.

„Zvanični Beograd treba usko da sarađuje sa svim međunarodnim institucijama na Kosovu kako ne bi došlo do iole nikakve zablude oko eventualnih lica koje se nalaze na spiskovima za ratne zločine. Veoma je važno da se ne licitira sa imenima lica koja mogu biti predmet sumnje za ratne zločine na Kosovu“, kazao je Gaši.

Prema njegovim rečima, politika treba da ostane što dalje i ne meša se u stvari pravosuđa.

„Svi smo svedoci događaja na Kosovu i kao građani i kao ljudi dobre volje treba da pomognemo da oni koji su počinili zločine odgovaraju pred licem pravde“, rekao je Gaši.

Kosovska vlada nedavno je odbacila tvrdnje medija o postojanju tajnog spiska sa imenima Srba koji će biti uhapšeni, dodajući da su takva nagađanja suprotna naporima da se normalizuju odnosi sa Beogradom.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandar Vulin pozvao je nedavno međunarodnu zajednicu da dostavi spiskove Beogradu jer se, kako je kazao, ne može „tim spiskovima manipulisati da bi se zastrašivali svi Srbi“.

Vulin je dodao da Kancelarija traži da se spiskovi dostave srpskim tužilaštvima, jer je, kako je istakao, Srbija dokazala da nijedan ratni zločin koji su počinili Srbi nije ostao nerasvetljen.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *