Без нашег „Реквијема“

Bez našeg „Rekvijema“

11 novembra 2017

SATIRA o umetničkom svetu „Kvadrat“, švedskom reditelju Rubenu Ostlundu posle „Zlatne palme“ u Kanu mogla bi ove godine da donese i prestižnu nagradu Evropske filmske akademije.

Ostvarenje sa Klesom Bangom, Elizabet Mos i Dominikom Vestom u glavnim ulogama, dobilo je pet nominacija (za najbolji film, komediju, režiju, scenario i glumca), i našlo se na vrhu liste favorita. Sledi ljubavna priča „Na telu i duši“, mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, pobednice ovogodišnjeg „Berlinala“, koja ima četiri nominacije (za film, režiju, glumicu i scenario). U trci za evropski Oskar su i ruska porodična drama „Bez ljubavi“, Andreja Zvjaginceva, „120 otkucaja u minuti“, francuskog reditelja Robena Kampija, „Ubijanje svetog jelena“, grčkog autora Jorgosa Lantimosa, i „Druga strana nade“, Akija Kaurismakija.

Za najbolju glumicu nominovane su Izabel Iper („Srećan kraj“) Žilijet Binoš (Let the Sun Shine In), Paula Ber („Franc“), Florens Pju („Ledi Makbet“), Aeksandra Borbelj („Na telu i duši“). Najbolji glumac biraće se između Klesa Banga („Kvadrat“), Kolina Farela („Ubijanje svetog jelena“), Nauela Pereza Biskajara („120 otkucaja u minuti“), Žana Luja Trentinjana („Srećan kraj“), i Jozefa Jadera (Stefan Zweig – Farewell to Europe).

Film „Rekvijem za gospođu J.“ našeg reditelja Bojana Vuletića, koji je takođe imao mnogo uspeha na svetskim festivalima, nažalost, nije se našao na listi nominovanih.

PRED NAŠOM PUBLIKOM

Zanimljivo je da smo mnoga od ovih ostvarenja koja nastavljaju trku za prestižnu nagradu Evropske filmske akademije, koja će svečano biti dodeljena 30. decembra u Berlinu, imali prilike da tokom ove godine vidimo u našim bioskopima i na festivalima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *