БЕЗ ЊИХ РУСИ НЕ МОГУ ДА БРАНЕ АРКТИК: Почела масовна мобилизација кључних помагача руске војске! (ВИДЕО)

BEZ NJIH RUSI NE MOGU DA BRANE ARKTIK: Počela masovna mobilizacija ključnih pomagača ruske vojske! (VIDEO)

10 decembra 2019

Motorna brigada Severne flote trenira sibirske haskije za izviđačke akcije u selu Alakurti u regiji Murmansk, prenose lokalni mediji.

Već postoji uzgajivačnica sa deset pasa, koje narod Čukči u istočnom Sibiru koriste za vuču sanki.Trupe sada vežbaju kako da koriste parove haskija za vuču vojnika na skijama ili ekipe od po četiri psa da izvlače sanke sa izviđačem naoružanim mitraljezom.

U tome im pomažu vojni instruktori pasa.

„Mora da se osećaju kao hrabri osvajači Aljaske iz priča Džeka Londona dok klize kroz snežna prostranstva na sankama, koje vuku psi“, u zanosu pišu novine.

Vojnici uče kako da brinu o životinjama i da ih kasnije sami treniraju.

Sadašnje vežbe namenjene su samo upoznavanju, ali će „vrlo brzo preći u praktičnu fazu“, prenosi kanal Zvezda ruskog Ministarstva odbrane.

Šestnedeljni kurs trebalo bi da omogući da čovek i pas dobro rade zajedno, ali je na tom putu bilo i spoticanja – vojnici su padali u sneg, a psi su se zaplitali u opremu.

Vojska nema nikakve dileme koliko su haskiji korisni na snegu, „jer dva psa mogu značajno olakšati i ubrzati izviđača sa punom ratnom arktičkom opremom“- posebno jer oni mogu da idu tamo gde vojna vozila ne mogu.

Murmanski Vestnik izveštava da još nijedan vojnik nije ugrižen, mada se „suočavaju sa beskonačnim lizanjem“.

(Bi Bi Si/ Kurir)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *