Bez panike, nema razloga za zalihe

Bez panike, nema razloga za zalihe

17 maja 2014

BnyJ5VBCMAAqJUTSituacija je teška i dramatična ali ne treba praviti paniku, posebno ne kada se radi o snabdevenosti osnovnim životnim namirnicama, kaže ministar Ljajić za B92.

On je istakao da stvaranje panike može da snabdevenost nije dovedena u pitanje, da nema razloga da građani prave zalihe, posebno ne zalihe flaširane vode za piće, jer je ima sasvim dovoljno.

„Takođe ćemo angažovati veći broj cisterni sa vodom za snabdevanje stanovništva u nekim rubnim gradskim područjima Beograda, ali i u drugim opštinama na teritoriji Srbije“, rekao je ministar trgovine.

On je naveo da će narednih dana ugroženom stanovništvu biti dostavljene značajne količine konzervi i osnovnih životnih namirnica.

„Prema tome, ma koliko situacija u ovim trenucima bila teška, zaista nema razloga za tu vrstu panike, jer ona može samo da iskomplikuje i onako tešku situaciju.“

Na pitanje B92 koje će mere ministarstvo trgovine preduzeti s obzirom na to da postoje informacije o pojavi spekulanata koji znatno podižu cene osnovnih životnih namirnica, Ljajić kaže da je njegovo ministarstvo već danas vršilo kontrolu u 17 opština i gradova Srbije koji su posebno pogođeni poplavama.

Ta kontrola će biti nastavljena kako bi bile sprečene špekulacije.

„Bilo je prijava da je bilo povećanje cena flaširane vode, hleba, gumenih čizmi… Vrlo jasno smo dali do znanja da će se striktno poštovati odredbe zakona o trgovini. Te odredbe kažu da su kazne za takvu vrstu špekulativnih radnji do 2 miliona dinara i zabrana rada od 6 meseci do 2 godine. To ne samo da je nemoralno nego je i kažnjivo ukoliko neko koristi situaciju za povećanje sena nekih proizvoda“, rekao je Ljajić.

Nakon informacije u nekim medijima i na društvenim mrežama da voda u Beogradu nije za piće, rafovi u brojnim radnjama su ispražnjeni.

Iz Štaba za vanredne situacije i Skupštine Grada su odbacili navode da je voda neispravna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *