Bez pomilovanja za porodicu Milošević

Bez pomilovanja za porodicu Milošević

22 avgusta 2013

MiloseviciMrkonjić izjavio da zna da je Tomislav Nikolić preduzeo neke mere za pomilovanje Mirjane i Marka Miloševića. Kabinet predsednika: Nema zahteva za pomilovanjem.

Protiv Mirjane Marković, predsednice nekada vladajućeg JUL-a i supruge bivšeg predsednika, kao i njihovog sina Marka Miloševića, nikada nije okončana finansijska istraga, iako su javno iznošene sumnje da žive od novca koji su tokom devedestih godina prošlog veka izneli iz Srbije. Oboje su i dalje na Interpolovoj poternici, podseća Blic.

Advokat Božo Prelević, nekadašnji koministar policije ispred DOS-a, kaže za taj list da nijedna ozbiljna istraga protiv porodice Milošević, kao i njihovih najbližih saradnika, naročito kada su u pitanju tokovi novca nije okončana i da su za to krivi pojednici iz DOS-a koji su uzeli novac da zaustave postupke.

„Postupak protiv Borke Vučić, koja je bila idejni tvorac iznošenja novca iz Srbije, iako pokrenut još za vreme prelazne vlade nikada nije okončan. Da se tu došlo do kraja znalo bi se i odakle novac porodici Milošević. Znam da je predmet protiv saveznog ministra trgovine Boriše Vukovića, člana JUL-a imao nekoliko hiljada stranica“, navodi Prelević.

Predsednica JUL-a i njen sin su pod istragom Tužilaštva za organizovani kriminal zbog šverca cigareta tokom dvedesetih godina prošlog veka, zbog čega je raspisana međunarodna poternica za Markom Miloševićem.

Međutim, za Mirjanom Marković je raspisana poternica jer se nije odazivala na pozive suda u postupku za nezakonitu dodelu stanova Fonda Srbije, koji traje od 2001. Septembra 2010. je prekvalifikovana optužnica protiv Markovićeve, da postupak protiv nje ne bi zastareo.

Ona je napustila Srbiju u februaru 2003. i od tada je nedostupna srpskim pravosudnim organima. Generalno tužilaštvo Ruske Federacije zvanično je u avgustu 2008. obavestilo Ministarstvo pravde Srbije da su Mirjana Marković i Marko Milošević 22. februara 2006. dobili status izbeglica u Rusiji.

Milutin Mrkonjić, funkcioner SPS i ministar saobraćaja, kaže za „Blic“ da se zalaže za njihov povratak u Srbiju i ističe da to i oni žele.

„Znam da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić preduzeo neke mere za pomilovanje Mirjane i Marka. Od ovog rukovodstva očekujem da učini više za porodicu Milošević nego od prethodnog. Na sahrani Slobodana Miloševića bili su i Nikolić i Aleksandar Vučić“, kaže Mrkonjić.

Međutim, u kabinetu predsednika Srbije rečeno nam je da oni do juče nisu dobili inicijativu za pomilovanje Mirjane Marković i njenog sina.

„Tako nešto za sada ne postoji. Podnet je samo zahtev neovlašćenog lica za pomilovanje, koji zakonski ne može da se razmatra“, kažu u kabinetu Tomislava Nikolića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *