Bez posla ostaje 25.000 ljudi?

Bez posla ostaje 25.000 ljudi?

5 juna 2013

Biro za nezaposleneČak 25.000 ljudi, prema grubim procenama, moglo bi da ostane bez posla, ako Vlada ostane dosledna i ugasi 75 od ukupno 175 preduzeća u restrukturiranju, saznaje “Blic“. Iako spisak preduzeća za gašenje zvanično još nije napravljen, „Blic” saznaje da će kandidati za tu listu biti i smederevski „Želvoz”, IMT, FAP Priboj, Fabrika kablova Jagodina, „PZP Vranje”, nekoliko kruševačkih firmi…

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da u 175 preduzeća u restrukturiranju radi oko 54.000 ljudi, mada sindikati tvrde da ih ima više.

„Napravili smo popise i broj radnika je oko 63.000, a polovina bi mogla da ostane bez posla. Zasad, retko ko prima platu redovno, dok većini zarada kasni oko šest meseci“ – kaže za „Blic” Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Pokrivanje dugova tih preduzeća državu godišnje, u proseku, košta oko 220 miliona evra, a izgledi da će u dogledno vreme neko od njih naći vlasnika sve su manji.

„U beogradskoj Industriji motora i traktora se dosad ništa nije uradilo, a firma je živela kroz subvencije. Ako vlada misli da je održi u životu, morala bi prvo da uradi ozbiljnu studiju. Sada ukupan dug iznosi 170 miliona evra, a trećina tog iznosa su kamate na glavnicu“, kaže izvor “Blica“ iz IMT.

Promene u beogradskim fabrikama u restruktuiranju IMT-u i Industriji motora Rakovica već su počele, a kako „Blic” saznaje, izgledno je njihovo spajanje. Slobodan Petrović, doskorašnji direktor IMT-a, smenjen je s funkcije i na njegovo mesto je postavljen generalni direktor beogradskog IMR-a Zoran Radosavljević. Od juče je Radosavljević na čelu oba ova preduzeća u restrukturiranju.

Na listi firmi za gašenje, prema saznanjima „Blica”, mogao bi da se nađe i “FAP Priboj”, jer su svi investitori s kojima se donedavno pregovaralo odustali od ulaganja.

„U Kruševcu, od sedam preduzeća u restrukturiranju kupca bi bez problema mogla da nađe jedino Fabrika maziva, za koju je već duže vreme zainteresovan NIS“ – kaže Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata.

Grad Kruševac je, kako kaže Mihajlović, svojevremeno izrazio želju da kupi Pekarsku industriju „Branko Perišić”, a za preostalih pet preduzeća biće jako teško naći kupca.

„Ako bi država odlučila da ta preduzeća u odu u stečaj, to bi za Kruševac bilo pogubno. U tih sedam preduzeća radi oko 3.000 ljudi. Ako dodamo i oko 1.800 zaposlenih u „Trajalu”, kome takođe preti stečaj, gotovo 5.000 radnika bi se našlo na ulici“, tvrdi on.

Olivera Aranđelović, zamenica direktora Agencije za privatizaciju, kaže da za dve godine za kruševačku „Župu“ nisu dobili nijednu ponudu. Goran Apostolović, zaposlen u „Župi”, kaže za naš list da su poslednje dve isplate početkom godine radnici dobili iz subvencija, a u poslednja dva meseca nisu imali nikakva primanja.

Na sličan način posluje i Industrija motora Kruševac „14. oktobar“ koji je proteklih godina dobio 1,7 miliona evra subvencija. I pored toga, ukupna dugovanja u prošloj godini nagomilala su se na 32 miliona evra.

Mada se spekulisalo da se na spisku vlade nalazi i Holding preduzeće „Kablovi Jagodina”, oni to negiraju.

„Račun nam nije blokiran poslednjih 10 godina, a i izvoz smo povećali za 30 odsto. Za 2.200 radnika plata nije kasnila ni dan. Naš je spas samo u izvozu“, kažu u toj firmi.

Smederevska Fabrika železničkih vozila „Želvoz“ od aprila je ponovo firma u restrukturiranju, a radnici su zabrinuti da bi firma mogla da se nađe na spisku onih koje će država da ugasi.

„Kupaca očigledno nema. Loš znak je i to što nam od 1. juna ponovo nisu overene zdravstvene knjižice, mada nam se to već dešavalo. Prošli put, dok protestima to nismo izborili, devet meseci smo bili bez overenih knjižica“ – kaže Saša Milovanović iz Sindikalno-radničkog pokreta smederevskog Želvoza. Prema saznanjima „Blica“, država je rešila da u 2014. godinu uđe sa maksimum 100 preduzeća u restrukturiranju i izdaci iz budžeta će se planirati samo za taj broj firmi.

U narednom periodu Vlada Srbije će proceniti koja od 175 takvih preduzeća definitivno ne mogu da opstanu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *