Без шанси за рушење власти

Bez šansi za rušenje vlasti

3 marta 2015

cg-bez-sansi-za-rusenje_620x0Posle opozicione ideje o prelaznoj, odnosno vladi nacionalnog jedinstva, koja je propala jer je nije prihvatila vladajuća Socijaldemokratska partija, opozicioni krugovi su se okrenuli priči o vladi u senci i – protestima.

Predsednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, ocenio je da je organizacija protesta naredni korak Demokratskog fronta. Za premijera vlade u senci predložili su svog poslanika Janka Vučinića, koji je odavno prepoznat kao beskompromisni borac za pravdu i prava radnika.

– Svaka ozbiljna opozicija ima vladu u senci, a prelazna vlada bila bi samo prazna priča – smatra profesor Đorđe Blažić, komentarišući sa ustavnopravne tačke gledišta ponude opozicije koje su se mogle čuti u poslednje vreme.

Profesor Blažić kaže da u svim višestranačkim parlamentarnim sistemima opozicija ima jedan zadatak – da promeni vlast.

– Svaka ozbiljna opozicija ima vladu u senci. Vladu u senci čine prepoznati autoriteti, ne samo politički, već i profesionalni, koji sede u parlamentu kao opozicija, a po prinipu analogije sastava vlade i podele resora formiraju svoju vladu u senci. Onda vi tačno znate da u opoziciji postoji ministar zdravlja, ekonomije, finansija u senci, i tako dalje. Dakle, to je sistem analogije. Imate izabranu, legitimnu Vladu i imate Vladu u senci koja kontrira – pojašnjava Blažić.

Naš sagovornik navodi da Crna Gora nema Vladu u senci, jer nema opoziciju.

– Zato su nama poslanici ministri i prosvete i kulture i ekonomije i spoljnih i unutrašnjih poslova. Imamo univerzalne ministre – poručuje profesor Blažić.

Priča koja je bila aktuelna pre, o vladi nacionalnog jedinstva ili prelaznoj vladi, ne pije vodu posmatrano sa ustavno-pravne strane – ocenjuje za „Novosti“ Đorđe Blažić.

NOVA STRANKA

Predsednik Komisije za preispitivanje privatizacija preduzeća Janko Vučinić, poslanik Demokratskog fronta, upoznao je radnike sa inicijativom za formiranje nove partije, gde je predstavio njena osnovna načela i program. Naziv nove partije, Radnička partija – pravda, solidarnost, jedinstvo, ima 39 načela koja obrađuju i propagiraju zaštitu i jednaka prava svih naroda u Crnoj Gori, kao i ekonomsku sigurnost.

U saopštenju koje je upućeno medijima kaže se da je na sastanku poseban akcenat stavljen na proces privatizacije AD „Primorka“, kao i AD „Kontejnerski terminal“. (B. B.)

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *