BEZAKONJE SE NASTAVLJA: U Srbiju uvezli kancerogen limun

BEZAKONJE SE NASTAVLJA: U Srbiju uvezli kancerogen limun

1 novembra 2014

Lemon 8569832158_3a20b9b4f4Limunu, jedan od najrasprostranjenijih citrusnih voćki, cena je pala za čak 40 posto u odnosu na septembar, ali znate li zašto je to tako.

Akcione cene limuna početkom oktobra u nekim supermarketima bile su ispod 155 dinara po kilogramu iako je do nedavno cena bila 450 dinara za kilogram. Upravo zbog toga, portal Supermarket.info istražio je razlog takvog naglog pada cene.

Jeftiniji limun je uvozni i potiče iz Turske, a na deklaraciji tog limuna piše: „Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil „. Upozorenje je napisano veoma malim, jedva čitljiva slovima, koje verovatno vrlo mali broj kupaca može videti sve i da insistiraju na tome.

Imazalil je fungicid, koji prodire kroz ceo plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a deluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen.

Kod odojčadi i male dece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu.

Kod odraslih deluje i na reproduktivne organe.

Prosečno utvrđena količina je 5,2 mg / kg, pa je dovoljna jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita, piše Supermarket.info.

Upozorite prijatelje, ovo je vrlo važan podatak! Državni organi očigledno ne rade, ali primaju plate, snalazite se sami

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. snežana says:

    sranitam aku ništa bolje nisam ni očekivala od ove vlade, sve što je jeftino i omugućava dodtni profit državi odlično je pa makar se mi i potrovali. svaka čast na članku.

  2. snežana says:

    Šta očekivati od vlad koja gleda da uštedi svuda gde njoj ne šteti. a skupljaju sve naše pare. nepravedno, zločinački. nemam reči. a vama svaka čast na tekstu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *