Безбедан само један аналгетик месечно

Bezbedan samo jedan analgetik mesečno

11 januara 2018

IAKO lekari savetuju da uvek treba lečiti uzrok bola, uzimanje analgetika „na svoju ruku“ je prilično ustaljena praksa. Lekove često pijemo i za najmanji bol, čak i unapred, zaboravljajući da ponekad mogu da izazovu više štete nego koristi. Jedna tableta mesečno neće ugroziti zdravlje,ali češće uzimanje i potreba za većim dozama zahteva lekarsko ispitivanje uzroka bola.

Ako trošimo jednu kutiju analgetika godišnje, to prema rečima doktora Bobana Stepića, neurologa iz klinike „Euromedik“, nije značajno i opasno, naročito ako jedna tableta otkloni bol.

– Bol ne treba trpeti i ne treba se junačiti. Ali, u tom slučaju treba uzimati najslabije lekove koji se dobijaju bez recepta, dok teške antireumatike treba izbegavati – rekao je doktor Stepić za „Novosti“.

Međutim, ukoliko neko počinje da uzima lek svakog drugog dana, potrebno je uraditi lekarske analize kako bi se utvrdio uzok bolova, koji sasvim sigurno postoji.

– Ako jedna tableta ne deluje, pa onda morate stalno da povećavate dozu, uzrok bola mora da se ispita. Ako svake nedelje imate bol, to znači da sigurno postoji uzrok koji često nije bezazlen – rekao je Stepić.

Osim što treba obratiti pažnju na to koliko često uzimamo analgetik, posebno je važno da redovne terapije koje se koriste za lečenje visokog pritiska, dijabetesa ili drugih oboljenja ne kombinujemo sa različitim lekovima protiv bolova, jer time stvaramo dodatnu opasnost od oštećenja organa ili pogoršanja trenutnog stanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *