BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU: Od ponedeljka lov na bahate vozače

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU: Od ponedeljka lov na bahate vozače

6 septembra 2014

saobracajac3U Srbiji je u prvih osam meseci ove godine postignut istorijski uspeh u bezbednosti saobraćaja jer je stradalo 80 osoba manje nego prošle godine. Pored korišćenja sigurnosnih pojaseva od ponedeljka počinje kontola brzine, tehničke ispravnosti vozila i urednosti dokumenata.

U akcije saobraćajne policije uključila se i Agencija za bezbednost saobraćaja koja ukazuje na to gde treba pojačati, a gde smanjiti aktivnosti. Od ponedeljka vežite se i na zadnjem i na prednjem sedištu jer vas očekuju rigorozne kontrole, kažu u MUP-u.

U prvih osam meseci ove godine poginulo je 328 osoba u saobraćaju, što je za 80 manje nego prethodne godine, kada je život izgubilo 408 lica. Ovo je rezultat koji dugo nije ostvaren od kada se meri bezednost saobraćaja ali obaveza policije da do kraja godine on bude još bolji.

U Upravi saobraćajne policije još kažu da broj prekršaja nije porastao čak se smanjio na 380.000 od početka godine, ali se zato i dalje ne vezuje 30 odsto vozača na prednjim sedištima, dok na zadnjim sedištima prema nezavisnom istražvanju čak 98 odsto putnika ne koristi pojas.

Od ponedeljka počinje objedinjena akcija u okviru akcije Evropskih policija čije je osnovni cilj da se pojas pravilno upotrebi.

“Da budemo realni i vi ja na zadnjem sedištu vozimo decu to je jako bitno, treba da pošaljemo jaku poruku. Svaka novina nailazi na otpor, vremenom bilo je otpora i kod dnevnog svetla, to smo uspeli da nekako uskladimo, tako ćemo i ovde, vreme i akcija doneće i rezulatate”, kaže Slobodan Mališić iz saobraćajne policije.

Iz Agencije za bezdnost saobraćaja poručuju da ako želimo u Evropu moramo prihvatiti i evropska ponašanja. Studija koju je agencija uradila pokazuje da se naši vozači više vezuju u inostranstvu ili na Koridoru 10 nego u okolini kuće.

Takođe velika je zabluda da pojas spasava samo na velikim brzinama, jer je njegov učinak najbolji baš u gradu na manjim brzinama.

Krste Lipovac, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da tek sada kreće jedna ogorčena borba sa onima koji su nam najvžniji a to je tih 30 odsto koji ne koriste pojas.

“Tek sad kreće pravi uticaj na bezbednost saobraćaja. Oni koji se bune protiv društvenih akcija, aktivnosti i medija moraju biti sankcionisani”, kaže Lipovac.

Pored korišćenja sigurnosnih pojaseva od ponedeljka počinje kontola brzine, tehničke ispravnopsti vozila i urednosti dokumenata. Takođe oko škola meriće se brzina bez zaustavljanja, a prijave će biti direktno prosleđivane sudijama jer u tim slučajevima ne važe negdobe ili bilom kakave urgencije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *