БЕЖИТЕ „ЛЕОПАРДИ“, стиже моћна руска „АРМАТА“

BEŽITE „LEOPARDI“, stiže moćna ruska „ARMATA“

19 maja 2023

Vreme je da se testiraju „leopardi“ i „abramsi“, jer na bojno polje, prema pisanju „Figara“ stiže moćna ruska T-14 „armata“.

Francuski medij objavio je izveštaj o razmeštanju ovih tenkova, komentarišući to kao „predznak tehnološke revolucije“, i suočavanje sa „nepoznatim“ za glavne zapadne tenkove, koji ratuju na strani oružanih snaga Kijeva.Vesti lokalniih ruskih medija, naime, sugerišu da je vojska počela da raspoređuje svoja najnovija oklopna vozila u Ukrajini, a čak se tvrdi da je „armata“ već bila u borbi sa neprijateljskim odbrambenim pozicijama, iako, navodno nije učestvovala u direktnim napadima.

„Ako su nemački ‘leopard 2’ i američki ‘abrams’ daleko superiorniji od T-72 ili T-80, koje trenutno koristi ruska vojska, šta je sa T-14 ‘armata’? Ako T-14 uskoči na bojište, nemački i američki tenkovi će morati da se suoče sa nepoznatim“, navodi francuski list, implicirajući da tenkovi koje je Zapad poslao Ukrajini nemaju iskustva sa sličnim borbenim vozilima.

Autori članka u „Figaru“ primetili su da je ova „armata“ naprednija u odnosu na T-72 i T-90. Poseduje moćno oružje i specijalnu oklopnu kapsulu za posadu koja je odvojena od municije i goriva, što povećava šanse da posada preživi, čak iako je tenk „nokautiran“. Pored toga, za punjenje cevi tenka nije potrebna ljudska intervencija.

Izveštaj Francuza predviđa da bi T-14 „armata“ mogao da predstavlja prodor na bojnom polju, jer je ovo vozilo dizajnirano da deluje u kombinaciji sa borbenim vozilima pešadije i najverovatnije bi se tako i koristilo.

Ovakve vesti stvorile su „pomamu“ među vojnim stručnjacima budući da je T-14 najnapredniji glavni borbeni tenk u Rusiji.

Kao osnova za njega iskorišćena je univerzalna borbena platforma „armata“, koja je ujedno i platforma za sledeću generaciju modularnih teških vojnih guseničarskih vozila.

„Moćna karakteristika ovog tenka sledeće generacije su odbrambeni sistemi koji su na njega postavljeni i mogu efikasno da obaraju protivtenkovske rakete koje je Ukrajina u velikoj meri koristila protiv ruskih tenkova“, pisao je „Jurejža tajms“.

A taj odbrambeni sistem „armate“ T-14 aktiviraju senzori koji mogu da otkriju i neutrališu rakete i protivtenkovske granate, tako dodatno pojačavajući efikasnost oklopnika na bojnom polju.„T-14 ‘armata’ je tehnološki superiornija od tenkova ‘abrams’ i ‘leopard’. Ima maksimalni radni domet od 310 milja u poređenju sa 265 milja zapadnih tenkova. U oklopnom ratovanju takva razlika u operativnim daljinama mnogo znači“, rekao je vojni ekspert potpukovnik JS Sodi za „Jurejža tajms“.

Kada je reč o vatrenoj moći koja je u „oklopnom“ ratu kritična komponenta, kod T-14 je i ona superiornija nego kod zapadnih tenkova.

„Biće zanimljivo gledati tenkovsku borbu jedan na jedan između ruskih tenkova protiv leoparda, jer abrams neće uskoro doći. Da ne zaboravimo da Rusi imaju neke ozbiljno opasne verzije ATGM-a, kako za helikoptere tako i za kopnene“, tumače sagovornici „Jurejža tajmsa“.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. M says:

    Ne vidi se dobro,ali ova slika na vrhu-nije od Armate!?!

  2. Smrdevit Posavski says:

    Leoprrrrd & Abrahami :-))))))))))))))))))

  3. Mane says:

    To zaista nije Armata odnosno T 14 ,ali dobra zamisao tehničkog urednika svakako nije sporna , To je jedna od novijih varijanti osnovnog sovjetskog tenka T 72 pri čemu varijanti tog tenka koji je nasledio čuvene T 54 i T55 a oni još čuveniji T 34 uz neke varijante sovjetskih tenkova iz šezdesetih goddna - ima više, Jedna od najboljih ranije modifokovanih i dorađenih verzija u nekim elementima i uporedno razvijanih jer su Sovjeti usktatili potpunu licencu za svu opremu ili i takvu proizvodnju i tadašnjin svojim direktnim vojnim savezmicima je bio naš ( jugoslovenski ) sada već istorijski tenk M 84 . Bio je to industrijski najsloženiji proizvod SFRJ a po broju različitih delova složeniji i od aviona kao i podmornica koje je ta zemlja takođe proizvodila kao jedna od samo 7 država u tadašnjem svetu.Šteta je što naši odlućioci nikako da izlože jednu od tih podmornica na ušću Save u Dunav kako je bilo i planirano ali Vojska Srbije ili MO verovatno ne cene da je za to još nastupio trenutak ili se postavlja realno složeno pitanje njenog čuvanja i održavanja ali i podcenjuje izvesna štetnost zbog činjenice odsustvu njenog javnog prikazivanja .To bi bio i podstrek našim mčadim inovatorima a ne samo podsećanje da smo bili deo države koja je dugo imala izlaz na more. To su ( vojno industrijski uspesi ) po nekima i bili ,svakako ne osnovni ali jedni od razloga za nestanak SFRJ u istoriju ,Posebno su Englezi prema nekim onovremenim svedočenjima pokazivali profesionalnu netrpeljivost i surevnjivost pri pojavi prvih javno prezentovanih M 84 jer nisu "dženlmenski " hteli da prihvate mogućnost da i neko drugi razvija takve mašine vrlo verovatno bolje od njihovih. Ostalo je istorija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *