БЕЗОБРАЗЛУК БЕЗ ГРАНИЦА: Украјина и ЕУ испостављају надреалан захтев Србији – да се угасе светла

BEZOBRAZLUK BEZ GRANICA: Ukrajina i EU ispostavljaju nadrealan zahtev Srbiji – da se ugase svetla

2 maja 2023

Baš u nedelji kad je Ukrajina gurnula prst u oko Srbiji i zgazila njen teritorijalni integritet, sumasišavši kijevski režim ispostavio je zvaničan zahtev medijima u našoj zemlji.

Čim su povukli potez protiv Beograda i bili uzdržani za prijem lažne države Kosovo u Savet Evrope, predstavnici vlasti glumca Vladimira Zelenskog poslali su pismo srpskim novinarima kako bi trebalo da izveštavaju o sukobima u Ukrajini.

Taj gotovo nadrealni bezobrazluk odvažile su se da obelodane jedino Večernje novosti, ali imamo informacije da je pismo iz ukrajinske ambasade stiglo na brojne medijske adrese u Beogradu.

Praktično, u tom sumanutom pokušaju da uređuju srpske medije, neonacistički cenzori Vladimira Zelenskog, podržani od Zapada, poslali su reči i termine koji bi trebalo da se „zabrane“ u javnom prostoru, a šta su formulacije koje bi novinari trebalo da koriste.

U masi burlesknih „sugestija“, pred kojima bi se i Orvel zapanjio, samo ćemo istaći da je, na primer, i reč „mir“ na crnoj listi ukrajinskih „urednika“, a spisak formulacija koje miluju njihove i Zapadne uši je podugačak.

Zašto ćute borci za slobodu

Ostaje nejasno, kako to da su veliki borci za slobodu medija u Srbiji, gnevni i glasni osvajači ljudskih prava, ostali nemi pred ovim šokantnim pismom koje je poslala ambasada Ukrajine.

Ostaje dilema, zašto udruženja novinara, esnafske grupe, sindikati, NVO organizacije koje se bave slobodom govora, ćute pred ovim nedopustivim potezom zvaničnog Kijeva.

Ostaje pitanje, kako to da ni ministarstvo informisanja ili spoljnih poslova, skupštinski odbori za medije, regulatorna tela, saveti za štampu, bar nekim saopštenjem ne stanu u odbranu srpskih medija od ovog nepojamnog stranog mešanja u novinarski posao.

A možemo samo zamisliti kako bi izgledao taj furiozni juriš svih „slobodumnih“ ratnika za istinitu i slobodnu reč, da je na primer, ruski ambasador pokušao bar jednim malim slovom da uređjuje medije u Srbiji.

Nova EU vrednost – totalni mrak

Prošle nedelje, i političke elite iz EU su se „proslavile“ nametanjem demokratije i slobode Srbiji.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je famozni Bilčikov izveštaj u kom se Beograd poziva da se uskladi sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT.

Praktično, suočeni sa raspoloženjem apsolutne većine građana naše zemlje protiv sankcija Rusiji, Brisel bi da zabranjuje ovdašnje medije.

U ime „slobode govora“, EU bi da instalira svoju brutalnu cenzuru i da uvede potpuno evroatlansko jednoumlje u našu državu.

Tačnije, evropske političke garniture teledirigovane iz Vašingtona, jalovom i besmislenom akcijom, koja neće imati nikakvog efekta, pokušavaju da na silu usade svoju „istinu“ u mozgove Srbima.

Oni koji nam decenijama sole pamet o ispunjavanju standarda, o demokratskim vrednostima, o tome da su slobodni mediji uslov napretka ka njihovom bezgrešnom društvu, sada zahtevaju da se ukinu mediji u Srbiji.

Ne mogu da istrpe činjenicu da Srbi mogu da čuju i drugu stranu i da sami slobodno donesu zaključke.

Ne mogu da prihvate da nisu uspeli Srbima do sada da isperu mozgove i da ih okrenu protiv Rusije.

Ne mogu da shvate da su toliko novca uložili, toliko novinarskih radionica platili, toliko medija i analitičara obučili, a da je efekat nula.

Poslednje istraživanje NSPM pokazuje da 68 odsto građana Srbije veruje da je za rat u Ukrajini glavni krivac NATO, a protiv uvođenja sankcija Rusiji je 83,7 procenata ispitanika.

Zato je panika u Kijevu, Briselu Vašingtonu.

Zato ne znaju više šta će sa Srbima.

Zato bi da iščupaju kablove iz štekera, da pogase svetla, da zabranjuju reči, da izbacuju novinare na ulicu, da uvode mrak.

Žao nam je.

Sputnjik će nastaviti svakodnevno i neumorno da objavljuje istinu, precizno odabranim formulacijama.

Koje nam niko nije izdiktirao.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Nije lose biti u mraku, povecace se natalitet, a na to nacisti nisu racunali.

  2. Rodja says:

    Sultan hil i biden usanacist admin stoje iza svega. Ali da "se Srbi ne dosete" kao to radi ukri. A da sultan ostane cist, jer nam usa sada "misli dobro", ali da "zaboravimo milosrdnog andjela, kolaterne stete i kamtrejlere". Providno i sramno.

  3. Snežana says:

    Mrš NACISTI IZ SRBIJE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *