BEZOBRAZLUK: Šiptari opužuju Srbiju da je pobila Rome i Srbe sa Kosmeta

BEZOBRAZLUK: Šiptari opužuju Srbiju da je pobila Rome i Srbe sa Kosmeta

1 januara 2014

Musutiste-KosovoŠiptari traže da tema o sudbini nestalih bude prioritet u dijalogu o normalizaciji odnosa, budući da je, prema podacima Fonda za humanitarno pravo i Udruženja porodica nestalih lica sa okupiranih teritorija, u sukobu krajem ’90-ih ubijeno i nestalo 13.526 osoba. I dalje se traga za 1.719 osoba.

Demonstrante je posetio i predsednik kosovske Skupštine Jakup Krasnići, kojem su ponovili da samo traže odgovor o sudbini nestalih članova svojih porodica.

„Do sada sam se nadala da ću pronaći brata. Nakon rata, brojni predstavnici međunarodnih organizacija dali su nam nadu da će ga pronaći. Prošle su mnoge nove godine, a ja sam se nadala da ćemo ga pronaći. Sada nema tih poseta, a ja se još nadam da je živ, iako niko neće da nam pomogne da pronađemo odgovor. Niko ne traga za njima. Naši političari vode dijalog sa Srbijom, ali pitanje nestalih osoba nije na dnevnom redu. To bi trebalo da se promeni“, kaže Mirveta Hoti Kasumi.

Haki Kasumi iz Udruženja porodica nestalih lica Kosova ukazuje kako članovi tog udruženja imaju samo jedan elementarni zahtev – raditi više u rasvetljavanju sudbine 1.719 nestalih građana sa okupiranih teritorija.

„Mi, članovi porodica nestalih, čekamo informacije šta se desilo s njima“, kaže Kasumi.

„Oni koji vode dijalog sa Srbijom trebalo bi da insistiraju da Srbija treba da prihvati krivicu, jer se u Srbiji zna gde su masovne grobnice, jer je država uradila to. Možda su pojedini kriminalci vršili ubistva, ali država Srbija je prikrivala zločin i oni bi trebali biti odgovorni za to“, navodi Jakup Krasnići, predsednik Skupštine Kosova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *