БЕЗОЧНИ НАПАД НА РУСИЈУ И КИНУ: Болтон не бира речи, поменуо Југославију и Трампа!

BEZOČNI NAPAD NA RUSIJU I KINU: Bolton ne bira reči, pomenuo Jugoslaviju i Trampa!

6 decembra 2020

BIVŠI savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton izjavio je danas da su Kina i Rusija najveća strateška pretnja za SAD i globalnu bezbednost, a da bi pobeda Donalda Trampa na izborima za predsednika nanela nepopravljivu štetu za zemlju.

Bolton je na Holberg debati 2020. iz bergena, koja je prenošena onlajn, rekao da je Kina na prvom mestu kao najveća strateška pretnja SAD i globalnoj bezbednosti, dok je Rusija odmah iza nje.– Smatram da će Kina biti egzistencijalno pitanje za Zapad i za njegovu demokratiju tokom celog 21. veka jer sprovodi unutrašnju i međunarodnu politiku koja je suprostavljena zapadnim interesima i vrednostima – naveo je Bolton i dodao da više nije reč o komunističkoj zemlji, već o autoritarnom sistemu koji vrši pritisak na sve vrste slobode.

– Samo juće su zatvorili četiri lidera demokratskog pokreta u Hongkongu – rekao je Bolton i dodao da Peking na međunarodnom planu sprovodi svoj sofisticirani sajber ratni program.

On tvrdi da Kina pokušava da zloupotrebi pravila liberalnog međunarodnog sistema u celosti kako bi ostvarila svoje interese sprovodeči merkantilističku politiku u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

– Koristi kao oružje kompanije poput Huaveija i ZTE u cilju da preuzme u svoje ruke petu generaciju telekomunikacijskih sistema svuda u svetu – objašnjava Bolton i dodaje da je aktuelni kineski predsednik Si Điping najautoritarniji lider te zemlje od vremena Mao Cedunga.

Bolton tvrdi da Kina svoj prosperitet duguje četiri decenijskoj krađi intelektualne svojine od Zapada.

– To nije mišljenje samo kod većine Amerikanaca, već svuda u Evropi, Japanu, Australiji, Singapuru, ali i u drugim delovima sveta – kaže on i dodaje da Kina to radi sa neverovatnim uspehom.

– Ja im se zaista divim. Oni kradu intelektualnu svojinu, ne moraju da troše pare na istraživanja, već samo izvrše “rekreiranje“ proizvoda i prodaju ih na tržištima proizvođača odakle su ih inače ukrali uz podršku i subvencije države – tvrdi bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Kaže da svet mora da izvrši pritisak na Kinu kako bi Peking obustavio to, ali ipak ne veruje da će Kinezi to uraditi, jer, kako kaže, što bi to radili kada se pokazalo da je to veoma uspešan biznis model za njih.

Kada je reč o Rusiji, Bolton kaže da je to opadajuća sila.

– Rusija je takozvana ekonomija jednog konja zasnovana na nafti i prirodnom gasu. Ali sve dok ima desetine hiljade komada nuklearnog naoružanja, to je druga priča i to je zemlja koja mora da se ima ozbiljno u vidu, što mislim i da činimo – smatra Bolton.

Kaže da Rusijom vlada autoritarni lider Vladimir Putin koji pokušava da povrati rusku hegemoniju i uticaj Moskve u sovjetskoj sferi, ali i na Bliskom istoku.

Po njegovom mišljenju, proizvodnja oružja za masovno uništenje, kao i globalni terorizam i radikalni islamizam su takođe velike strateške pretnje.

– Talibani i dalje igraju ozbiljnu ulogu u Avganistanu. Libija je i dalje u konfliktu. Na ulicama SAD i Evrope i dalje vidimo terorističke aktivnosti – objašnjava Bolton.

Kada je reč o nedavno okončanim izborima za predsednika SAD, on kaže da se plašio da će aktuelni predsednik Donald Tramp dobiti drugi mandat jer, prema njegovim rečima, neke od štete koje je napravio bi bile nepopravljive, a posledice dugoročne.

– To je i razlog što sam dao ostavku na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost SAD – kaže Bolton i dodaje da veruje da će šteta, koju je po njegovim rečima napravio Tramp na međunarodnom i unutrašnjem planu, biti brzo popravljena.

– Mislim da je Trampova vladavina samo iskustvo, a ne tendecija i mislim da će Tramp otići u istoriju kao najgori predsednik kojeg smo ikada imali – tvrdi Bolton i ne smatra da nastaje „trampizam“.

Kaže da američki građani iz dana u dana sve više shvataju štetu koju je Tramp napravio.

– Tragedija je uopšte što je on bio nominovan i bio predsednik SAD. Ali takođe mislim da su takve bile okolnosti i da su demokrate u 2016. nominovale najgoreg kandidata kojeg su mogli – kaže Bolton, uz konstataciju da Tramp u protekle četiri godine nije ugrozio temelje američkih institucija.

Bolton tvrdi da ne postioji „trampizam“ jer, kako objašnjava, Tramp nema filozofiju, nema strategiju, niti politiku, već je reč samo o Donaldu Trampu.

Međutim, dodaje on, takođe veruje da će i Džozef Bajden biti predsednik SAD samo sa jednim mandatom.

Na pitanje da li smatra da su se pojavile nove tendencije koje su dovele do erozije demokratije, Bolton kaže da je to danas uočeno u zemljama koje su imale totalitarnije i autoritarnije režime na prostorima Sovjetskog Saveza i bivše Jugoslavije, između ostalih, ali da ne smatra da je reč o globalnom trendu.

– To znači da nisu imali snažan pokret napred, poput Rusije koja se kretala od totalitarnog društva, preko kratkog iskustva sa demokratijom, pa vraćanje na autoritarni model – kaže Bolton i dodaje da se u poslednjih deset godina suočavamo sa diskunuitetom i u Evropi i u SAD koji se reflektovao i na političke tokove i to na različite načine.

Ali, zaključuje on, o tome više treba da brine EU zbog nategnutosti unutar Unije na što je uticalo, kako tvrdi i izlazak Velike Britanije, ali i unutrašnji problemi u zemljama članicama EU koji su se takođe reflektovale na nivou cele EU.

KOMENTARI8 komentara

 1. petrovgrad says:

  Za Amere je strah i trepet žuti bata iz Koreje. Njega nesme ni da pomene. Što se tiče Talibana, oni brane svoju zemlju od okupatora. Oni nisu nikoga napali. Što se tiče Bliskog istoka tu se karte pomešale. Rusi su u ofanzivu. Za Kinu, nema šta da se priča, zgaziće Evropu kao pijan govno. Majmun zaboravio na Indiju, ona je sa Ljudskim potencijalom najača na svetu. Pre naseljena je i mora u pohode za nova prostranstva, za sada zauzimaju Maltu. Indusi su preplavili Maltu, sledi Kipar, Italija i dalje. Oni nadiru nezaustavljivo, ali se o tome ne priča puno. Emigranti sa Bilskog istoka i Severne Afrike su sića u odnosu na Indiju i ostale zemlje Indokine.

  • Miki says:

   Bolton tvrdi da Kina svoj prosperitet duguje četiri decenijskoj krađi intelektualne svojine od Zapada Pa gospodine Bolton Zapad krade od cele planete sve već više od 500 godina,pa njega ne uzimaš u usta jer si njihov. Uostalom i naućnike koji su kupovani i otimani po svetu za siću i deo slobode od strane zapada i njihove izume, vi ste stavili da je to vaše delo-nije tačno to je delo cele planete primer N.Tesle i drugih.S time i ostatak planete Zemlje pa i Kinezi imaju pravo da se služe tim intelektualnim svojinama.

   • Duca says:

    A Rusija je imala "kratak period demokratije"? To je ono kada nisu imali šta da jedu, kad su ih lopine koje će postati "oligarsi" opljačkale i državnu imovinu ubacile u svoje džepove i kada im je zapad mogao da radi šta je hteo. Zaista "šteta" što nisu ostali na tom putu "u demokratiju", danas ne bi ni postojali, što "gospodin Bolton" jedino i želi.

 2. radmila says:

  Ovaj ko da je izisao iz nekog crtanog filma sa zlim likovima.

 3. milorad3 says:

  Zalazak američkog "sunca" se završio a bolton i ostala bratija pošto su slepci ionako ,nisu u stanju da vide da je pao mrak,jedini način da oni to osete je da se smrznu,,da se smrznu od STRAHA, a uskoro će to i da dobiju.Oni još mapštaju da mogu da ratuju konvenconalno sa rusijom i kinom, da mogu da napadaju pa da se "mire", da "iscrpljuju protivnika, i oni će pokušati pilot napadd,a asimetričan odgovor će ih sigurno zalediti jer više nema zezanja , sad će tvrdo da se igra i TEŠKO da se PLAĆA oholosdt i bahatost amerike neutemeljena u realnosti,ja već dugo pišem ovde i sad opet ponavljam, oni su izgubili SBAKI KONTAKT sa REALNOŠĆU.

 4. Kosovac says:

  Sliku ovog Boltona ne smem ni da pogledam, samo malo kroz prste. Interesantno da nisu svi Jevreji toliko ružni, ali brate mnogo ih ima ružnih. I to baš onih američkih i evrounijatskih.

 5. Archelay says:

  Mogu da shvatim Boltona.Jer,zavesa americkog pozorista se polako,ali sigurno-zatvara.Ode imperija.Onaj koji sada vlada energetikom,vodom i cistom okolinom,on je gazda.A da ne pominjem i fizikom,i hemijom i medicinom.Docice dan i slobode Evrope jer novi gazda dozvoljava svojim saradnicima i da disu i da placu i da se smeju i kada im je potrebno slobodno cak i u toaletu da idu.A Boltona,moze slobodno da se slika.

 6. Kvante says:

  A sta Amerikanci rade, stampaju novac, stotine hiljada milijardi dolara, to je osnova njihove ekonomije. Kada taj balon pukne, bice strasno, tamo 30% ljudi nema zdravstveno osiguranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *