БЕЗОЧНИ НАПАД НА РУСИЈУ И КИНУ: Болтон не бира речи, поменуо Југославију и Трампа!

БЕЗОЧНИ НАПАД НА РУСИЈУ И КИНУ: Болтон не бира речи, поменуо Југославију и Трампа!

6 децембра 2020

БИВШИ саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон изјавио је данас да су Кина и Русија највећа стратешка претња за САД и глобалну безбедност, а да би победа Доналда Трампа на изборима за председника нанела непоправљиву штету за земљу.

Болтон је на Холберг дебати 2020. из бергена, која је преношена онлајн, рекао да је Кина на првом месту као највећа стратешка претња САД и глобалној безбедности, док је Русија одмах иза ње.– Сматрам да ће Кина бити егзистенцијално питање за Запад и за његову демократију током целог 21. века јер спроводи унутрашњу и међународну политику која је супростављена западним интересима и вредностима – навео је Болтон и додао да више није реч о комунистичкој земљи, већ о ауторитарном систему који врши притисак на све врсте слободе.

– Само јуће су затворили четири лидера демократског покрета у Хонгконгу – рекао је Болтон и додао да Пекинг на међународном плану спроводи свој софистицирани сајбер ратни програм.

Он тврди да Кина покушава да злоупотреби правила либералног међународног система у целости како би остварила своје интересе спроводечи меркантилистичку политику у Светској трговинској организацији.

– Користи као оружје компаније попут Хуавеија и ЗТЕ у циљу да преузме у своје руке пету генерацију телекомуникацијских система свуда у свету – објашњава Болтон и додаје да је актуелни кинески председник Си Ђипинг најауторитарнији лидер те земље од времена Мао Цедунга.

Болтон тврди да Кина свој просперитет дугује четири деценијској крађи интелектуалне својине од Запада.

– То није мишљење само код већине Американаца, већ свуда у Европи, Јапану, Аустралији, Сингапуру, али и у другим деловима света – каже он и додаје да Кина то ради са невероватним успехом.

– Ја им се заиста дивим. Они краду интелектуалну својину, не морају да троше паре на истраживања, већ само изврше “рекреирање“ производа и продају их на тржиштима произвођача одакле су их иначе украли уз подршку и субвенције државе – тврди бивши саветник америчког председника за националну безбедност.

Каже да свет мора да изврши притисак на Кину како би Пекинг обуставио то, али ипак не верује да ће Кинези то урадити, јер, како каже, што би то радили када се показало да је то веома успешан бизнис модел за њих.

Када је реч о Русији, Болтон каже да је то опадајућа сила.

– Русија је такозвана економија једног коња заснована на нафти и природном гасу. Али све док има десетине хиљаде комада нуклеарног наоружања, то је друга прича и то је земља која мора да се има озбиљно у виду, што мислим и да чинимо – сматра Болтон.

Каже да Русијом влада ауторитарни лидер Владимир Путин који покушава да поврати руску хегемонију и утицај Москве у совјетској сфери, али и на Блиском истоку.

По његовом мишљењу, производња оружја за масовно уништење, као и глобални тероризам и радикални исламизам су такође велике стратешке претње.

– Талибани и даље играју озбиљну улогу у Авганистану. Либија је и даље у конфликту. На улицама САД и Европе и даље видимо терористичке активности – објашњава Болтон.

Када је реч о недавно окончаним изборима за председника САД, он каже да се плашио да ће актуелни председник Доналд Трамп добити други мандат јер, према његовим речима, неке од штете које је направио би биле непоправљиве, а последице дугорочне.

– То је и разлог што сам дао оставку на место саветника за националну безбедност САД – каже Болтон и додаје да верује да ће штета, коју је по његовим речима направио Трамп на међународном и унутрашњем плану, бити брзо поправљена.

– Мислим да је Трампова владавина само искуство, а не тендеција и мислим да ће Трамп отићи у историју као најгори председник којег смо икада имали – тврди Болтон и не сматра да настаје „трампизам“.

Каже да амерички грађани из дана у дана све више схватају штету коју је Трамп направио.

– Трагедија је уопште што је он био номинован и био председник САД. Али такође мислим да су такве биле околности и да су демократе у 2016. номиновале најгорег кандидата којег су могли – каже Болтон, уз констатацију да Трамп у протекле четири године није угрозио темеље америчких институција.

Болтон тврди да не постиоји „трампизам“ јер, како објашњава, Трамп нема филозофију, нема стратегију, нити политику, већ је реч само о Доналду Трампу.

Међутим, додаје он, такође верује да ће и Џозеф Бајден бити председник САД само са једним мандатом.

На питање да ли сматра да су се појавиле нове тенденције које су довеле до ерозије демократије, Болтон каже да је то данас уочено у земљама које су имале тоталитарније и ауторитарније режиме на просторима Совјетског Савеза и бивше Југославије, између осталих, али да не сматра да је реч о глобалном тренду.

– То значи да нису имали снажан покрет напред, попут Русије која се кретала од тоталитарног друштва, преко кратког искуства са демократијом, па враћање на ауторитарни модел – каже Болтон и додаје да се у последњих десет година суочавамо са дискунуитетом и у Европи и у САД који се рефлектовао и на политичке токове и то на различите начине.

Али, закључује он, о томе више треба да брине ЕУ због натегнутости унутар Уније на што је утицало, како тврди и излазак Велике Британије, али и унутрашњи проблеми у земљама чланицама ЕУ који су се такође рефлектовале на нивоу целе ЕУ.

KOMENTARI8 коментара

 1. petrovgrad says:

  За Амере је страх и трепет жути бата из Кореје. Њега несме ни да помене. Што се тиче Талибана, они бране своју земљу од окупатора. Они нису никога напали. Што се тиче Блиског истока ту се карте помешале. Руси су у офанзиву. За Кину, нема шта да се прича, згазиће Европу као пијан говно. Мајмун заборавио на Индију, она је са Људским потенцијалом најача на свету. Пре насељена је и мора у походе за нова пространства, за сада заузимају Малту. Индуси су преплавили Малту, следи Кипар, Италија и даље. Они надиру незаустављиво, али се о томе не прича пуно. Емигранти са Билског истока и Северне Африке су сића у односу на Индију и остале земље Индокине.

  • Miki says:

   Bolton tvrdi da Kina svoj prosperitet duguje četiri decenijskoj krađi intelektualne svojine od Zapada Pa gospodine Bolton Zapad krade od cele planete sve već više od 500 godina,pa njega ne uzimaš u usta jer si njihov. Uostalom i naućnike koji su kupovani i otimani po svetu za siću i deo slobode od strane zapada i njihove izume, vi ste stavili da je to vaše delo-nije tačno to je delo cele planete primer N.Tesle i drugih.S time i ostatak planete Zemlje pa i Kinezi imaju pravo da se služe tim intelektualnim svojinama.

   • Duca says:

    A Rusija je imala "kratak period demokratije"? To je ono kada nisu imali šta da jedu, kad su ih lopine koje će postati "oligarsi" opljačkale i državnu imovinu ubacile u svoje džepove i kada im je zapad mogao da radi šta je hteo. Zaista "šteta" što nisu ostali na tom putu "u demokratiju", danas ne bi ni postojali, što "gospodin Bolton" jedino i želi.

 2. milorad3 says:

  Zalazak američkog "sunca" se završio a bolton i ostala bratija pošto su slepci ionako ,nisu u stanju da vide da je pao mrak,jedini način da oni to osete je da se smrznu,,da se smrznu od STRAHA, a uskoro će to i da dobiju.Oni još mapštaju da mogu da ratuju konvenconalno sa rusijom i kinom, da mogu da napadaju pa da se "mire", da "iscrpljuju protivnika, i oni će pokušati pilot napadd,a asimetričan odgovor će ih sigurno zalediti jer više nema zezanja , sad će tvrdo da se igra i TEŠKO da se PLAĆA oholosdt i bahatost amerike neutemeljena u realnosti,ja već dugo pišem ovde i sad opet ponavljam, oni su izgubili SBAKI KONTAKT sa REALNOŠĆU.

 3. Косовац says:

  Слику овог Болтона не смем ни да погледам, само мало кроз прсте. Интересантно да нису сви Јевреји толико ружни, али брате много их има ружних. И то баш оних америчких и евроунијатских.

 4. Archelay says:

  Mogu da shvatim Boltona.Jer,zavesa americkog pozorista se polako,ali sigurno-zatvara.Ode imperija.Onaj koji sada vlada energetikom,vodom i cistom okolinom,on je gazda.A da ne pominjem i fizikom,i hemijom i medicinom.Docice dan i slobode Evrope jer novi gazda dozvoljava svojim saradnicima i da disu i da placu i da se smeju i kada im je potrebno slobodno cak i u toaletu da idu.A Boltona,moze slobodno da se slika.

 5. Kvante says:

  A sta Amerikanci rade, stampaju novac, stotine hiljada milijardi dolara, to je osnova njihove ekonomije. Kada taj balon pukne, bice strasno, tamo 30% ljudi nema zdravstveno osiguranje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u