БИ-БИ-СИ: Нема доказа да се Александар Карађорђевић родио на територији Југославије

BI-BI-SI: Nema dokaza da se Aleksandar Karađorđević rodio na teritoriji Jugoslavije

18 jula 2016

kraljevsk16_620x0Poznata je priča je da je britanski premijer Vinston Čerčil hotelsku sobu u Londonu privremeno dao Kraljevini Jugoslaviji da bi princ Aleksandar Karađorđević mogao da bude rođen na jugoslovenskoj teritoriji, ali Bi-Bi-Si danas piše da je teško, možda i nemoguće naći dokaze koji bi potvrdili tu priču.

Čerčil je 17. jula 1945. godine apartman 212 u hotelu „Kleridžis“ proglasio teritorijom Jugoslavije, ali samo na jedan dan.

Tako je princ Aleksandar, sin kralja Petra Drugog, koji je u to vreme bio u egzilu, mogao da bude rođen na tlu svoje domovine i da odmah po rođenju dobije titulu prestolonaslednika.

Priča o hotelskom apartmanu može se naći na zvaničnom vebsajtu Karađorđevića, u istorijskim dokumentima hotela i u mnogim knjigama.

Ne postoji, međutim, nijedan dokaz da je priča istinita, navodi Bi-Bi-Si.

Kralj Petar i kraljica Aleksandra, koji su od nemačke okupacije Jugoslavije 1941. godine živeli u Londonu, želeli su da njihovo prvo dete, i kako su verovali budući kralj Jugoslavije, bude rođen u zemlji kojom će vladati.

Britanski premijer je ponudio da delić Londona proglasi jugoslovenskom teritorijom kako bi princ bio rođen u svojoj domovini, ali očekivalo bi se, piše Bi-Bi-Si, da za to postoji neki dokaz, odluka parlamenta, neki zvanični memorandum ili bar novinski članak.

„Ali izgleda da nema ničeg“, navodi Bi-Bi-Si, dodajući da takvog dokaza nema među milionima digitalizovanih dokumenata iz Čerčilove arhive, kao ni u Nacionalnoj arhivi.

Jedini dokument iz 1945. u kojem se pominje Jugoslavija i hotel Kleridžis je pismo britanskom ministarstvu spoljnih poslova od 23. jula u kojem se obaveštava da je kraljica Aleksandra rodila sina, ali se dogovor Čerčila i kralja Petra ne pominje.

Dogovor se ne pominje ni u Hansardu, službenom zapisniku debata u britanskom parlamentu, ni u Čerčilovoj biografiji koju je napisao Martin Gilbert, ni u dnevnicima privatnog sekretara britanskog kralja Džordža Šestog, koji je zatim bio kum jugoslovenskom princu.

Aleksandar Karađorđević je za Bi-Bi-Si rekao da su sva dokumenta odavno nestala iz kancelarije njegovog oca.

„Dokumenta su uključivala sve spise iz vremena rata, posebno obimnu prepisku i pisma od Čerčila, Ruzvelta, Staljina i mnogih drugih. Dokuemnt koji se odnosi na privremenu secesiju sobe u vezi s mojim rođenjem takođe je nestao“, rekao je Karađorđević.

U kancelariji Karađorđevića rečeno je da je Čerčil dao ponudu verovatno u maju 1945, tokom sastanka s kraljem Petrom.

„Kada sam rođen, nikada nisam dobio britanski izvod iz knjige rođenih, pošto sam tehnički rođen u Jugoslaviji“, rekao je Karađordević.

Stručnjak za ustav na Londonskom univerzitetskom koledžu Bob Maris izjavio je za Bi-Bi-Si da ne postoji ovlašćenje po kojem premijer ili bilo ko može da makar i privremeno preda teritoriju i da tako nešto zahteva odluku parlamenta.

Bi-Bi-Si podseća da je komunistička vlast oduzela državljanstsvo kraljevskoj porodici, ali da je Aleksandru Karađorđeviću i njegovoj porodici vlada SR Jugoslavije vratila državljanstvo 2001. godine, na ceremoniji u apartmanu 212 u hotelu Kleridžis.

Nekoliko meseci kasnije, 17. jula 2001. godine, Aleksandar Karađorđević se s porodicom preseilo u Beli dvor u srpskoj prestonici.

KOMENTARI11 komentara

 1. Gordan says:

  Možda bi Vuk Drašković mogao da kaže nešto i o tome...?!

  • Nuclear Vlasta says:

   Šta može da kaže Kojot Drašković koji se krsti sa raširena tri prsta i ide na doručak kod Crnca iz Bele kuće. A takozvano NjKV može da bude samo pomoćni Administrator Google Translate-a.

 2. sony says:

  Ne volim te Karađorđeviće jer su u crno zavili srpski narod, ni onaj Obrenović nije bio cvećka, ali je bolje vladao i to nepismen. Ovaj idiot sa neznanjem srpskog-maternjeg jezika koji nije ni kršten u pravoslavnoj crkvi i koga sada na Dedinju čuvaju pripadnici britanske vojske...katastrofa....mogu da vldaju crveni, plavi, žuti, svih duginih boja, ali nema nama spasa dok se ne ujedinimo...a to nam neće dati.... na žalost, to ujedinjenje video sam i osetio samo za vreme bombardovanja....ne računajući one potvrđene i prepoznate izdajnike. Neka nam je Bog u pomoći kad samo pogledam gde je i ko na vlasti....mladoturci...nepismeni....užas!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Trifun says:

   Ovaj idiot sa neznanjem srBskog/maternjeg jezika - tom idiotu majka nije srBkinja pa mu i maternji jezik ne može biti srBski.Nije on idiot što ne zna srBski jezik već je idiot što želi da živi na srBskoj grbači a ne može ili neće da nauči srBski jezik. Ta persona ne može na srBskom dvoru biti ni dvorska luda a kamo li kralj.Ne želim takvu kraljevinu.

 3. rema says:

  Ovog masona što ne plaća račune za struju što pre proterati iz Srbije! I nije jedini, ima ih mnogo takvih.

 4. zloco says:

  @trifune:Eno ti potomak tvog omiljenog druga J.B.T. SVE STO JE SRBIJA IMALA STEKLA JE KAO KRALJEVINA.OD KAD JE REPUBLIKA HEBE NAS KAKO KO HOCE.KRALJ CUVA JEDINSTVO NARODA,A STRANACKE VODJE VODE NAVIJACKI U RASKOL.Za tebe i one kao ti takve stvari su spanska sela.Za vas vazi ona kad ne mogu ja,ne moze vala ni on.

  • Trifun says:

   A šta je pomenuta persona od kada sebe naziva prestolonaslednikom učinila dobro za srBski narod kad ima tako jake veze kod uticajnih ljudi na planeti,osim što vrlo lagodno živi na grbači srBskog naroda.Kinezi sa buvlje pijace lepše i ispravnije govore srBskim jezikom od njega.Sramota.

 5. ivan Grozni says:

  Ako uzmemo doprinos nasih Dinastija srpskoj stvari, videcete da su Obrenovici vladali daleko duze nego Karadjordjevici. Doprinos Karadjordjevica; Balkanski rat, srpsko bugarski rat,prvi svetski, stvaranje Jugoslavije i razgradnja Srbije. Drugi svetski rat opet na stetu Srba.Obrenovici. Drugi srpski ustanak. Stvaranje srpske drzave,vojske,prvi Ustav i jos sijaset drugih stvari kao skolstvo policija,zdravstvo i td. Jeste bili su sve i svasta u smutna vremena. Ovi su sve i svasta u ova vremena. Britanski major u kraljevskom dvoru. Nezna srpski a pretenduje na presto.Zivi od drzave Srbije a njoj nista ne doprinosi. Obrenovici su bar nesto radili za Srbiju. I ako je Milos postao naj bogatiji Srbin u svoje vreme bar se bavio trgovinom. Sta ovi danas rade?

 6. Iznogud says:

  @zloco Problem je sto "prestolonaslednik" ne govori srpski, ali nije najveci! Ta je dinastija uvela masoneriju u Srbiju i tek ce se te posledice videti po srpski narod i drzanost. Lepo je ziveti u Begradu na grbaci gladnog naroda, a pripadati drugoj naciji (englezi) koja oduvek Srbiju vuce po blatu i unistava. Ti se stavljas u odbranu pretendenta na srpski presto cija je kruna cim je zapucalo 41. napustila svoj narod i sa tovarima zlata otisla preko Aleksandrije u London. Razmisli malo! Ja im to ne oprastam!

 7. Derim says:

  Ne volim prestolonaslednika ali ovi komunisticki komentatori sto iskaču po direktivi da bace tatinu slavsku sveću sa astala, odvratni su do bola. Nista poganije od bezbožna čoveka nema.

 8. sinisa says:

  Spustite loptu, Aca ima iste gade kao i Vucko. Sustina je ista, samo je drugo pakovanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *