БИА лови Србе у Доњецку

BIA lovi Srbe u Donjecku

7 jula 2015

489898_mis12-rojters_f-620x330Srpkinja snajperista s pozivnim imenom Bagira više ne krije lice. Srpkinja u Armiji Novorosije kaže da skrivanje identiteta više nema smisla, pošto dobrovoljce uhode agenti BIA i javljaju njihova imena u otadžbinu, gde su stavljeni van zakona i preti im robija.

„Mnogo je Srba sa mnom stiglo u Novorosiju. A stigli su i agenti BIA koji u Beograd šalju informacije o nama. Već je nemoguće da se vratim kući. Srbija se sprema u EU i narod niko ne pita o tome. Zato sam sada u otadžbini terorista i to je veoma teško za moje roditelje“, kaže Bagira.

Ona priča da su mnogi dobrovoljci uhapšeni već na beogradskom aerodromu. Bagira smatra da srpski dobrovoljci treba da postupaju pametnije i da kao ona autobusom putuju obilazno: Beograd, Budimpešta, Užgorod, Čop, Kijev, Sankt Petersburg, Rostov na Donu.

Bagira kaže da je Donbas postao njena zemlja. I kada je pitaju odakle je, Bagira odgovara „sa Donbasa“. A to je zaslužila učešćem u velikim operacijama, još prošlog leta kada je kod Ilovajska opkoljeno oko sedam hiljada vojnika kijevskog režima. Pamti nazive naselja koja je oslobađala. Priča da su iz Kirovska ušli u Krugloje i očistili ga. Potom u Redkodub.

„Tamo je bilo strašno. Veoma mnogo naših je poginulo. I ako neprijatelji čitaju ovo, neka znaju. Nas Srba bilo je u Redkodubu 40, a njih osam hiljada. A onda smo ušli u Debaljcevo. Tamo je izginuo Imperijalni bataljon (odred dobrovoljaca, monarhista iz Rusije). Posle smo našli američke suve dnevne obroke, mnogo američkog smo našli. Poslali su instruktore Ukrajincima. Imam fotografiju dva prevrnuta ukrajinska BVP. Američki instruktori naučili su Ukrajince da ih koriste, ali vozači nisu imali iskustva“, priča Bagira.

Ratni drug Bagire, srpski dobrovoljac s pozivnim imenom Jeger, s prezirom govori o onima koji ih u otadžbini nazivaju najamnicima. Za pet meseci primio je platu od ukupno 15.000 rubalja (oko 242 evra). Ovom bivšem građevincu je 26 godina i jedino ne želi da govori o Kosovu.

„Ništa ne mogu da kažem o Kosovu. To je suviše bolno za mene, jednostavno ne mogu“, rekao je Jeger koji je uveren da će Srbija povratiti svoju zemlju – s Rusijom.

Zarobili Hrvata

Bagira priča da su jednom zarobili Hrvata, pripadnika kijevskih snaga.

„Nemam reči da opišem toliku mržnju s kojom smo se suočili. Rekao je da nije došao da spasava Ukrajinu:“Došao sam za Srbima, ovde mogu da ih ubijam“. Ja to ne razumem i neću da razumem otkuda tolika mržnja kod njega“, kaže Bagira.

(I. Kozarski / Vesti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    Nadam se da su brata rvata uverili da su nam emocije identicne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *