БИЋЕ ЖЕСТОКО: Мило удара на демонстранте у суботу

BIĆE ŽESTOKO: Milo udara na demonstrante u subotu

7 oktobra 2015

1443378504Komunalna je saopštila da će od danas ispred Skupštine biti omogućen saobraćaj, a MUP da je zabrana saobraćaja do 10. oktobra. Ispred zgrade Skupštine Crne Gore pojavilo se dvoje komunalnih policajaca, koje su demonstranti dočekali zvižducima. Nakon skandiranja i zvižduka, komunalni policajci otišli su u pravcu zgrade Vlade.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je jutros da „i pored svih prijetnji gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, niko nije došao“. Rok za uklanjanje bine i šatora ispred Skupštine istekao je u 10:30 sati.

„Ako neko dođe iz Glavnog grada, građani će da budu tu, a poslanici će braniti šatore i binu. Ovo niko odavde neće pomjeriti“, kazao je Mandić. On je najavio nove šetnje u ostalim gradovima za sutra veče. Demokratski front dobio je dva rešenja – jedno od Komunalne policije, a jedno od MUP-a.

Komunalna im je saopštila da će od danas ispred Skupštine biti omogućen saobraćaj, a MUP da je zabrana saobraćaja do 10. oktobra. Jedan od demonstranata slomio je apart fotoreportera dnevnog lista Pobjeda. Organizatori tvrde da je fotoreporter dao aparat u ruke jednom od demonstranata i da ga je on nakon toga bacio.

„Kad sam vidio da se radi o osobi sa invaliditetom pokazao sam mu aparat da vidi da ga nisam slikao, ali čovjek ga je uzeo i slomio“, rekao je fotoreporter Pobjede.

Funkcioner nove srpske demokratije Jovan Vučurović izvinio se zbog incidenta i kazao da je organizatorima žao zbog toga što se to desilo. „On je u više navrata pokušao da slika našeg prijatelja, hendikepiranu osobu, koja ga je više puta zamolila da to ne radi. Ali je gospodin bio uporan i došlo je do tenzija“, rekao je on.

Vučurović je ponovio izvinjenje i žaljenje što je došlo do incidenta. Demonstrant je, kako navode, od njega tražio da vidi da li ga je slikao. Organizatori su kazali da ne mogu odgovarati zbog štete, pozivajući fotoreportera da prijavi izgrednika.

Prema tvrdnjama demonstranata, predstavnici MUP-a sinoć su pokušali da uruče rješenje prema kojem se bulevar Svetog Petra otvara za saobraćaj u subotu. Funkcioner Nove Milutin Đukanovic odbio je da prihvati rješenje.

Iznad platoa ispred Skupštine leti dron, dok mu pojedini demonstranti mašu i pokazuju srednji prst. Poslanik Branko Radulović obratio se predstavnicima državnih institucija „ukoliko dođu“:

„Ne priznajemo nijedan dokument koji nije od vrha režima, pa neka ga on potpiše. Ko to potpiše i ukida slobodu i ljudska prava, ne bio ja u njegovoj koži“, kazao je Radulović pred Skupštinom.

On je kazao i da nadležni „nijesu imali petlju“ da dođu na plato, te da će demonstranti ostati tu dok se ne ispune zahtjevi. Ispred Skupštine Crne Gore jutros je nešto više pristalica DF-a nego prethodnih jutara, a među njima su i poslanici Nebojša Medojević, Andrija Mandić,Predrag Bulatović, Milan Knežević, Koča Pavlović, Jelisava Kalezić, Branko Radulović, Branka Bošnjak, Strahinja Bulajić, Emilo Labudović…

Građani su okupljeni oko bine postavljenoj ispred Skupštine, a skup protiče mirno. Istaknut je poster Slavka Perovića. Načelnik Komunalne policije Glavnog grada, Goran Janković, rekao je juče na konferenciji za novinare da rok za uklanjanje šatora i ostalog mobilijara sa Bulevara Svetog Petra Cetinskog srijeda, 10:30 sati.

On je objasnio da komunalna policija, prilikom uklanjanja šatora i mobilijara, u skladu sa Zakonom, može zatražiti i asistenciju policije.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović apelovao je na organizatore protesta, Demokratski front, da oslobode dio Bulevara Svetog Petra Cetinjskog ispred parlamenta, gdje su protesti počeli 27. septembra.

On ih je pozvao da se izmjeste na javne površine preko puta zgrade crnogorskog parlamenta.

Sa protesta Fronta, koji je sinoć održan u Podgorici poručeno je da će njegovo predsjedništvo i poslanici stati ispred policije, ukoliko im pokuša ukloniti šatore i binu sa bulevara ispred parlamenta.

Bošnjak:  Nadležni prebacuju odgovornost

Policija pokušava da odgovornost, u vezi sa uklanjanjem bine i ostalog mobilijara sa bulevara ispred parlamenta, prebaci na komunalnu policiju, kazala je funkcionerka Demokratskog fronta, Branka Bošnjak.

„Oni će konstatovati da mi danas nismo uklonili binu i sledeći korak će biti da naprave rješenje kojim traže asistenciju policije“, rekla je ona novinarima.

Predstavnici nadležnih službi, koje su naložile Demokratskom frontu da do deset sati ukloni šatore i binu sa bulevara ispred parlamenta, nisu se jutros pojavili na mjestu protesta. Bošnjak je navela da će napraviti i drugo rješenje kojim obavještavaju DF kada će sa policijom doći da uklone binu.

Ona je ukazala na kontardiktornost rješenja jer je policija do 10. oktobra dozvolila obustavu saobraćaja, a komunalna upozorava da se bina i mobilijar moraju ukloniti. Bošnjak je kazala da komunalna policija nema izvršitelje koji bi uklanjali binu i šatore,“ jer sve što bi oštitili išlo bi na teret komunalne“.

„Meni ovo liči na prebacivanje vrućeg krompira, koji policija koja nema hrabrosti, pokušava da uvali komunalnoj, što je smiješno“, kazala je ona.

Bošnjak je objasnila da će komubnalna dati DF-u rok za žalbu, ali da ona ne odlaže izvršenje. Ona misli da komunalnoj nije u interesu da se danas pojavi jer su vidjeli revoltirani narod.

Bošnjak je kazala da im rješenje, ukoliko ne bude dostavljeno lično, mogu ostaviti na bini.

(Vijesti)

Demokratski front odbio da ukloni šatore ispred republičkog parlamenta u Podgorici uprkos zahtevima vlasti

Funkcioneri, poslanici, aktivisti i pristalice opozicionog parlamentarnog Demokratskog fronta (DF) oglušili su se o zahtev nadležnih gradskih službi da danas do 10,30 sati uklone šatore sa glavne gradske saobraćajnice ispred republičkog parlamenta u centru Podgorice.

Veliki broj građana se jutros okupio ispred Skupštine, prkoseći najavama Komunalne policije da će ukloniti šatore i binu. Prema riječima jednog od čelnika DF-a, u represivnom aparatu vlada potpuni haos, jer nadležne gradske i državne službe izdaju kontradiktorna rješenja.

Rok koji je Komunalna inspekcija Glavnog grada naložila Demokratskom frontu DF da ukloni binu i šatore sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog kod zgrade crnogorskog parlamenta je istekao, ali su se organitzatori protesta oglušili o zahtjev nadležnih gradskih službi.

Lideri i poslanici Skupštine Crne Gore jutros su stigli i lideri i polsanici Demokratskog fronta kao i njihove pristalice.

Načelnik Komunalne policije Glavnog grada Goran Janković rekao je na konferenciji za novinare da rok za uklanjanje šatora i ostalog mobilijara sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog ističe danas u deset.

Janković je objasnio da komunalna policija, prilikom uklanjanja šatora i mobilijara, u skladu sa Zakonom, može zatražiti i asistenciju policije.

Iako su gradski čelnici zapretili da, ukoliko organizatori 11-dnevnog protesta DF, sami ne uklone šatore i binu, to će učiniti nadležne gradske službe, ali se to do podneva nije dogodilo.

Lideri i poslanici DF kao i njihove pristalice okupili su se jutros na mestu održavanja protesta. Na skupu su bili i nezavisni poslanici Mladen Bojanić, Obrad Gojković i Novica Stanić.

Načelnik Komunalne policije Glavnog grada Goran Janković rekao je juče na konferenciji za novinare da rok za uklanjanje šatora i ostalog mobilijara sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog ističe danas i objasnio da komunalna policija, prilikom uklanjanja šatora i mobilijara, u skladu sa Zakonom, može zatražiti i asistenciju policije.

– “I pored svih prijetnji da će ukloniti ovo, vidite da nema nikog. Ovu binu i šatore prvo su pozvani da brane poslanici DF i oni će to učiniti –  rekao je predsednik Nove srpske demokratije i poslanik DF Andrija Mandić.

On je građane pozvao i da večeras dođu na protest u 18.30 i najavio da će sutra u ostalim gradovima ponovo biti organizovanje šetnje.

– “Ako se u narednom periodu pojavi neko iz glavnog grada to prepustite nama, vi ostanite iza jer nećemo dozvoliti da izbije bilo kakav incident. Odavde nas niko neće pomeriti – kazao je Mandić.

Potpredsednik Pokreta za promjene i poslanik DF Branko Radulovic zahvalio je građanima na velikom jedinstvu.

– “U svakom momentu koliko nas ovde ima možemo imati deset puta više. Ova ekipa ovde uvek je imala isti cilj, uvek je volela jednako Crnu Goru. Dobili smo dva takozvama rešenja. Jedno od komunalne policije, a drugo od MUP. Koliki je haos pokazuju dva rešenja i dva kontradiktorna stava. Ne vidim nijedna kola jutros” – rekao je Radulović.

Poručio je da se ne pomeraju sa tog mesta do ispunjenja ciljeva, a to su prelazna vlada i slobodni izbori.

(Tanjug-NSPM)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *