БИЋЕ НАЈВЕЋА СВЕТСKА ЖАРИШТА KОРОНА ВИРУСА: Да ли ће нам из ових земаља ускоро стизати ЈЕЗИВЕ ВЕСТИ као из Италије?

БИЋЕ НАЈВЕЋА СВЕТСKА ЖАРИШТА KОРОНА ВИРУСА: Да ли ће нам из ових земаља ускоро стизати ЈЕЗИВЕ ВЕСТИ као из Италије?

2 априла 2020

Број заражених новим корона вирусом се вртоглаво приближава цифри од милион људи, и очекује да ће број жртава ускоро прећи 50.000 људи.

Најтеже погођене земље су Италија и Шпанија, док су САД преузеле вођство по броју заражених – чак 200.000 људи.

Различити су фактори изазвали италијанску и шпанску катастрофу, пре свега неозбиљност, недисциплина и закаснела реакција власти која је довела здравствене системе јужне Европе на ивицу колапса.Ипак, чини се да неке од најмногољуднијих земаља света још увек нису под најјачим налетом пандемије (нагласак на још увек), и готово је сигурно да се у тим земљама могу очекивати сличне сцене као у Италији и Шпанији.

Индија

После земље са највећим бројем становника, Kине, која се успешно изборила са корона вирусом, друга најмногољуднија земља света, чини се, има највеће шансе да постане следеће жариште пандемије.

Први случај у Индији забележен је још 30. јануара, а тамошње власти нису реаговале на време. То је посебно опасно ако се узме у обзир велика густина насељености и упитна способност контролисања популације због њене бројности.

У највећој демократији света има близу 2.000 заражених и 50 преминулих, али се верује да те бројке не осликавају реалност, поготово ако се узме у обзир чињеница да је Индија на светском дну по броју тестираних становника.

Премијер Нарендра Моди је 24. марта увео потпуну забрану кретања за милијарду и триста милиона становника Индије. Могуће је изаћи само по храну или лекове, док се свако ко се нађе на улици суочава са казном затвора од годину дана. Ипак, чини се да су те мере наступиле прекасно, што је могуће видети по расту броја заражених последњих дана.

На графикону изнад можете видети пораст броја заражених, а посебно обратите пажњу на скок који се десио јуче, 1. априла. Може се очекивати и наставак тог тренда, а остаје да се види да ли ће популација бити довољно дисциплинована да издржи оштре мере које су неопходне у борби са пандемијом.

Русија

Први случај у Русији је регистрован 31. јануара, након чега је уследило експресно затварање границе са Kином и масовно тестирање. И поред тих мера, Русима је тек прошле недеље препоручена самоизолација, што је засигурно довело до ширења заразе и великог броја још увек нерегистрованих случајева заразе. Тек је италијанска катастрофа „продрмала“ руске власти и била повод за акцију.

Добра ствар у Русији је што је, према подацима од 23. марта који су сада свакако још бољи, изведено чак 165.000 тестова на корона вирус, по чему је у самом светском врху.

Још једна позитивна ствар је што је у Русији лако мобилисати и покренути у акцију приватне и државне ресурсе и компаније, један од остатака совјетског централно-планског система. Такође, мала густина насељености, и велика „подручја ничега“ између градских центара могу помоћи у борби против епидемије.

Ипак, као што можете видети на графикону изнад, док број заражених расте релативно стабилно, број преминулих расте геометријском прогресијом, а Русија сигурно није ни близу пика епидемије.Турска

Први случајеви корона вируса у Турској су регистровани 11. марта, док је прва смрт наступила 6 дана касније. Kао што смо већ писали, у Турској је број заражених драматично порастао, и тај тренд се наставља. Тренутно у тој земљи има близу 16.000 заражених и 277 преминулих.

Турске власти су затвориле границе са Ираном и Ираком, и на њима успоставиле велике пољске болнице, а проблем представља и ситуација у Сириј, где турске акције на северу те земље сада лако могу да им се обију о главу.

Јуче је министар здравља Фахретин Kоча открио да су у само једном дану забележен број од 2.148 новозаражених и чак 63 преминулих. Укупан број тестираних становника је 106.799, што, иако недовољно, даје поуздане податке о стању ствари.

Највише су погођени велики урбани центри попут Истанбула, Измира и Анкаре, а велики проблем представља и чињеница да је више од 600 медицинских радника заражено корона вирусом, чиме су они „избачени из строја“ борбе са епидемијом.

Бразил

Први случај заразе у Бразилу је откривен 25. фебруара, и у тој земљи је тренутно регистровано 6.931 заражених, док су 244 особе преминуле.

Слично као и у Индији, велики проблем представља мали број изведених тестова, као и велика густина насељености, слаб ниво здравствене заштите и немогућност потпуног спровођења оштрих мера у великим урбаним центрима на обали Атланског океана.

Други проблем је и чињеница да председник Бразила Жаир Болсонаро уопште није озбилно схватио ситуацију, чак је у једном тренутку позвао људе да се врате на посао иако је број заражених у том тренутку растао.

Британски и бразилски научници су, у својој прогнози изнели застрашујуће податке – очекује се да ће у тој земљи преминути чак 2.000.000 људи уколико се ускоро не предузму оштре мере.

Шта је закључак који се може извући из ових података? Пре свега, по драматичном расту броја заражених у овим земљама, које још увек нису ни близу пика заразе, видимо да ће оне засигурно постати нова жаришта заразе. Те земље су, не рачунајући Русију, углавном пренасељене, са великом концентрацијом популације у одређеним областима, што је само по себи рецепт за катастрофу.

Два контраста су Индија, која је већ применила озбиљне мере, и Бразил, где се понашају као да се ништа не дешава, а која ипак имају нешто заједничко. То је проблем контролисања популације, и питање какве ће то социо-економске последице произвети, са обзиром на велики број сиромашног становништва које ће готово сигурно бити гурнуто на руб егзистенције политиком изолације и економском кризом.

Док Русија и Турска имају шансу да се успешно изборе са пандемијом и поред чињенице да су релативно касно кренуле у акцију, Индија и Бразил су земље из којих ускоро могу почети да нам стижу вести сличне онима које сваки дан читамо из Италије и Шпаније.

(Србија Данас)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kulak says:

    Indija i Kina su države u kojima do danas nije izvršen valjan popis stanovništva.Tako na primer kineske vlasti tvrde da Kina ima 1.400.000.000 stanovnika,a neki analitičari sa strane vrlo utemeljeno tvrde da Kina ima maksimalno 700.000.000 stanovnika.Slično je i sa Indijom.Kad ova pandemija koronavirusa bude završena,podatke o broju umrlih koje objave vlasti u te dve države treba shvatiti vrlo relativno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u