БИЋЕ ЖЕСТОКО: Руске елитне јединице на граници са Турском!?

BIĆE ŽESTOKO: Ruske elitne jedinice na granici sa Turskom!?

1 decembra 2015

russian-special-forces 65Vojska Ruske Federacije rasporedila je nekoliko hiljada vojnika (58. armija) uz jermensko-tursku granicu.

Prema neimenovanim izvorima, koji su vezani za rusko Ministarstvo odbrane, stigla je informacija da je predsednik Rusije Vladimir Putin u konsultacijama sa GŠ VRF doneo odluku o hitnom razmeštanju jedinica elitne 58. armije na granicu Jermenije i Turske.

U ovom momentu na granicu sa Turskom su izašli odabrani sastavi ove armije, opremljeni najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom, i ojačani sistemima za protiv-vazdušnu borbu, višecevnim raketnim bacačima i anti-tenkovskim sredstvima.

Ukupna brojnost angažovanih snaga, koje se nalaze u režimu povišene borbene gotovosti, procenjuje se na oko 7.000 vojnika i oficira. Celu ovu borbenu grupu će štititi elementi ZRK S-400 kao i napredni kompleks za PEB “Krasuha-4″.

Prema tvrdnjama vojnih stručnjaka, u koordinaciji sa raketnim pukom S-400 raspoređenim u Siriji, Ruska Federacija će efektivno kontrolisati gotovo 85% turskog vazdušnog prostora!

Udarni element 58. armija Vojske Ruske Federacije, predstavlja operativnu grupu združenih snaga, koja je zadužena za odbranu južnih granica RF sa posebnim akcentom na Kavkaz. Broji nešto više od 70.000 vojnika, a u njenom arsenalu se nalazi preko 600 tenkova, više od 2.000 oklopnih transportera i nekoliko hiljada jedinica cevne i raketne artiljerije.

Sastoji se od jedinica u kojima se nalazi visoko-kvalitetno i veoma motivisano ljudstvo, i koje ima izuzetno bogato ratno iskustvo. Spada u kategoriju elitnih sastava Vojske Ruske Federacije.
Da li će Turska zatvoriti Bosfor i Dardanele?

U pojedinim alternativnim medijima su se pojavili naslovi kako je Turska zatvorila Bosfor i Dardanele za ruske brodove. Prvi je takve informacije objelodanio sajt Infowars.

U slučaju da se ove vesti pokažu kao tačne to će značiti da Turska smatra kako je u ratu, odnosno da je napadnuta.

Par dana pre objavljivanja ovih izveštaja Rusija je zvanično saopštila kako je zatvaranje moreuza nemoguće.

Turska ne može da zabrani prolaz ruskim brodovima kroz Bosfor i Dardanele, izjavio je admiral ruske crnomorske flote Viktor Kravčenko.

Prema Konvenciji iz Montrea potpisanoj 1936. godine, Turska je dobila kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, međutim, istom konvencijom je propisano da zatvaranje moreuza za strana plovila može da se izvrši jedino u slučaju da se Turska nađe u ratnom stanju.

“Turska ne može da zatvori moreuze u Crnom moru za ruske brodove koji plove za Siriju. To bi bilo grubo kršenje međunarodnog prava, a naročito Konvencije iz Montrea koju je potpisala većina nacija”, rekao je Kravčenko.

On je istakao da Turska čak ni u Drugom svetskom ratu, kada je bila neutralna, nije zatvorila Bosfor i Dardanele za brodove nacističke Nemačke.

(balkanbreakingnews, priredio Intermagazin)

KOMENTARI8 komentara

 1. Radomir says:

  Nije zatvorila Bosfor i Daedanele u ono vreme nacisticke Nemacke mada je bila vojno neutralna ali ona ima Elemente nacizma duboko skrivene,i Zlo veliko u dubini gena svojih bila je veliki Okupator i to je vidljivo .Morace Rusija da ratom dobije mogucnost prolaska kroz te kanale.,druge joj nema.Podrazumeva se vazdusnim napadima kopnenom vojskom,Brodovima nemoze nisata uciniti jer bi ih sve potopili.

 2. Za Srbiju says:

  Proširiti prolaz jednom jačom nuklearkom.

 3. lovac na turbane says:

  znači rešili turci da ostanu bez Carigrada i to u najmanju ruku.

 4. Batina says:

  Dardanele ima da se vrati isto kao Krim onome kome pripada.

 5. enio says:

  Batina da...a oce li se vratit djelovi danasnje tzv srbije bugarima madarima..albancima.Tu mucis haha..a govoris o vracanju necije teritorije skojom i nemas veze.

 6. Andjelo says:

  @enio...ti si jedna obicna budaletina i neznalica(dokaz za to su i tvoji raniji komentari).Leci se ludi covece! Bosfor i Dardanele:ostvarice se predvidjanja Imrana Hoseina!!!Sve sto je predvideo jos pre dvadeset godina (svedoci su njegove napisane knjige) ostvarilo ili se ostvaruje u poslednjih 10-15 godina.Ko ne veruje neka procita neku od njegovih knjiga ili neka pogleda na you tube ima dosta njegovih predavanja,koja su prevedena na nas jezik.

 7. Dux says:

  @enio E prolupana kockice, prvo tebe neka vrate u Vrapče. A za ovo ostalo ćemo lako :-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *