BiH čeka gori scenario od Grčke

BiH čeka gori scenario od Grčke

8 maja 2013

bosnia-and-herzegovina-taxVest da je Međunarodni monetarni fond u ponedeljak odobrio novu tranšu kredita Bosni i Hercegovini u iznosu od 78 miliona KM dočekana je u Sarajevu s velikom radošću jer je, za sada, očuvana fiskalna stabilnost te države.

Međutim, ekonomski analitičari ozbiljno upozoravaju da je reč o Pirovoj pobedi i da će se BiH uskoro naći u ozbiljnim problemima i verovatno biti suočena s neophodnošću prodaje preostalog “porodičnog srebra“, to jeste udela u elektroprivredama i telekom operaterima.

Da je to tačno potvrđuju i najave direktora Agencije za privatizaciju Federacije BiH (APF) Šuhreta Fazlića da je u planu privatizacija manjinskih paketa BH Telecoma Sarajevo, kao i Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB’ iz Mostara. Ali, i Energoinvesta, Sarajevo-osiguranja, Aluminija, te preostalih delova državnog kapitala u Bosnalijeku, Energopetrolu… Na ovaj način su potvrđene informacije o pripremi skore privatizacije BH Telecoma i dve elektroprivrede, što je vladajuća većina nedavno najpre odlučno negirala.

Ekonomski analitičar Vanjsko-trgovinske komore (VTK) BiH Igor Gavran upozorava kako je sve što se dešava s MMF-om tragedija BiH.

“Suština svega su problemi koje BiH ima sa svojim neodrživim funkcionisanjem javnih finansija. Umesto suštinskih promjena, problemi se rešavaju krpljenjem budžetskih rupa zaduživanjem. Mi smo na margini dešavanja i puno teži scenariji mogu zadesiti BiH u odnosu na Grčku. Sve je veći broj kompanija sa blokiranim računima, jer nisu likvidne. Ekonomska aktivnost je sve sporija, a broj privrednih subjekata sve manji. Sve više kompanija se gasi ili prelazi u sivu ekonomiju. Sve to vodi daljim negativnim pojavama“, ocenio je on.

Nadalje, Gavran je upozorio kako BiH, nažalost, ne preti grčki scenario, jer je Grčka punopravna članica Evropske unije (EU) kojoj će nastaviti pomagati cela EU i međunarodna zajednica.

“Mi smo na margini dešavanja i puno teži scenariji mogu zadesiti BiH u odnosu na Grčku. Sve je veći broj kompanija sa blokiranim računima, jer nisu likvidne. Ekonomska aktivnost je sve sporija, a broj privrednih subjekata sve manji. Sve više kompanija se gasi ili prelazi u sivu ekonomiju. Sve to vodi daljim negativnim pojavama“, ocijenio je on.

Govoreći o novoj tranši MMF-a, koja se u BiH doživljava kao pobeda, ugledni profesor ekonomije sa Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru Vjekoslav Domljan je vrlo skeptičan.

“Još jedna ovakva pobeda i nema nam spasa… Tempo zaduživanja u BiH raste brže nego stopa rasta. U pitanu je opasan trend zaduživanja. Sposobnost otplate je zakržljala. Posebno je opasno što novac od MMF-a ne služi za, kako kažu ekonomisti, početno punjenje ‘pumpe’ za pokretanje ekonomije. Vlade nemaju programa, pa ne mogu osigurati početno punjenje pumpe na zdrav način. Ova sredstva su u funkciji održavanja potrošnje. Sve je usmereno na održavanje starog sistema prekomerne opšte i javne potrošnje, koji se iscrpio“, istakao je profesor Domljan, dodajući kako je BiH potreban novi sistem razvoja.

Prema njegovim riečima, novim sredstvima iz MMF-a BiH se još više uvlači u probleme. Pita se šta će biti kada krediti dolaze na otplatu.

“Porodično srebro je zadnja linija odbrane. Još je ostalo da potrošimo ono što su nam očevi ostavili, a što se tiče dece, njih već zadužujemo kreditima koje ne vraćamo. Živimo na račun proteklih i budućih generacija. Nema izgleda da će doći do bilo kakvih promena. Agonija se produžva. Dakle, preostaje da rasprodamo porodično sredstvo. Situacija je zaista teška a nema nikakve vizije da se takvo stanje promeni“, zaključio je Domljan.

Inače, MMF je u ponedeljak pozitivno ocenio provedbu programa, zaključivanje pregleda i ocenjeno je da je usvajanje novog jedinstvenog Zakona o povoljnijem penzionisanju u Parlamentu FBiH omogućilo odobravanje novih sredstava.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *