BiH i Turska čekaju pred vratima EU

BiH i Turska čekaju pred vratima EU

29 juna 2013

eu-flagPovodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, novinari agencije „Anadolija“ su napravili istraživanje o vremenskom periodu koji bi bio potreban pojedinim zemljama da dođu do punopravnog članstva u ovoj najvećoj međudržavnoj organizaciji na svetu.

Prema rezultatima istraživanja, BiH i Turska su zemlje koje su najviše vremena provele na putu prema Briselu i još uvek nisu postale punopravne članice te organizacije.

Turska je zemlja koja uverljivo najduže čeka na vratima Evrope, odnosno Turci čekaju 54 godine u redu da uđu u EU, jer su 1959. godine podneli službeni zahtev za ulazak u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu (EEC).

Turska je u decembru 1999. godine službeno priznata kao zemlja kandidat, dok je pregovore o članstvu sa EU započela u oktobru 2005. godine, kao što je slučaj i s Hrvatskom.

Međutim, ni nakon osam godina pregovora o članstvu, Turska nije uspela ući u EU zajedno sa Hrvatskom.

Isto tako, Turska već 14 godina ima status zemlje kandidata i čeka u redu za Brisel.

Nakon Turske, BiH je sledeća zemlja koja najduže čeka na članstvo u EU, nakon što je u junu 2000. godine na samitu u Feiri priznata kao zemlja potencijalni kandidat za članstvo u EU.

Tačnije, BiH kao zemlja potencijalni kandidat već 13 godina čeka da prvo dobije status zemlje kandidata, kako bi, nakon toga, mogla postati članicom EU.

S druge strane, Hrvatskoj je trebalo oko pet godina i osam meseci da potpiše ugovor o pristupanju u EU.

Naime, Hrvatska je otvorila pregovore s Evropskom unijom 3. oktobra 2005. godine, dok je poslednje poglavlje zatvorila u junu 2011. godine, kad je i odlučeno da će u julu 2013. godine postati članica EU.

Nadalje, Srbija je status zemlje kandidata za članstvo u EU stekla odlukom Evropskog veća 1. marta 2012. godine.

Tako je Srbiji trebalo manje od 12 godina da od zemlje potencijalnog kandidata, koji je dobila u junu 2000., postane zemlja kandidat.

Srbija je, uz Makedoniju, Crnu Goru i Tursku, jedna od četiri zemlje kandidata za članstvo u EU.

Odnosi između Crne Gore i EU uspostavljeni su u julu 2001. dok je ta zemlja bila u sastavu tadašnje države Srbije i Crne Gore.

Crna Gora je u maju 2006. godine proglasila nezavisnost te je nakon sprovedenih reformi u decembru 2010. dobila status kandidata za članstvo u EU.

Pregovori o pristupanju Crne Gore u EU počeli su 29. juna 2012. godine.

Makedonija je započela približavanje EU 2000. godine, dok je status zemlje kandidata dobila u decembru 2005. godine, što znači da je toj zemlji trebalo oko pet godina da postane kandidat za članstvo u EU.

Prema preporuci Evropskog vijeća, ova zemlja bi uskoro mogla započeti pregovore o članstvu u EU.

Albanija je, zajedno sa ostalim zemljama iz regije, u junu 2000. godine dobila status zemlje potencijalnog kandidata.

Iako još uvijek nije dobila status kandidata, Evropska komisija je u novembru 2012. godine predložila da Albanija dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, ako sprovede preostale reforme.

Grupa od deset zemalja – Češka, Estonija, Kipar, Latvija, Litvanija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovenija i Slovačka, koje su ušle u EU u maju 2004. godine, na to pristupanje su čekale između četiri i šest godina.

Na primer, Slovenija je u mart 1998. godine započela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji i nakon uspešno sprovedenih političkih, ekonomskih i pravnih reformi ta zemlja je u maju 2004. godine ušla u EU.

Slovačkoj su trebale četiri godine da postane članica EU, nakon što je u martu 2000. godine započela službene pregovore o članstvu, koje je ta zemlja okončala u maju 2004. godine.

Rumunija i Bugarska su počele pregovore o članstvu u EU 15. februara 2000. godine te su obe 25. aprila 2005. godine potpisale Sporazum o pristupanju prema kojem su, 1. januara 2007. godine ušle u EU, što znači da im je trebalo oko pet-šest godina da ispune potrebne reforme za punopravno članstvo u EU.

80-tih godina su se tadašnjoj Evropskoj zajednici priključile Grčka, Portugal i Španija i to nakon samo nekoliko godina pregovora o članstvu.

Grčka je postala članica u januaru 1981. godine, što je samo šest godina nakon podnošenja zahteva o članstvu.

Španija i Portugal su u Evropsku zajednicu ušle u januaru 1986. godine, dok su službeni zahtev za članstvo u toj zajednici podneli 1977. godine.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *