„BiH je izmišljena država, a Republici Srpskoj treba dati pravo na nezavisnost“

„BiH je izmišljena država, a Republici Srpskoj treba dati pravo na nezavisnost“

4 oktobra 2013

Stiven_Mejer_ekspert_24sa_617759789Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer izjavio je da je BiH izmišljena država i ocenio da Republika Srpska ima pravo da sama odluči hoće li proglasiti nezavisnost ili ne.

“U pravnom smislu, čini se da će BiH preživeti kao država. I dalje će imati granice, zastavu… ali to je izmišljena država, država na papiru, koju su osnovale zapadne sile kako bi zadovoljile svoje interese. Prava vlast u BiH je u entitetima i tako će biti u narednim godinama”, rekao je Mejer.

On je ocenio da će Republika Srpska obezbediti da ne dođe do veće centralizacije BiH.

“Da li bi Republika Srpska trebalo da proglasi nezavisnost, treba ona da odluči. Republika Srpska treba da ima pravo da radi šta god hoće sa svojom političkom budućnošću”, rekao je Mejer.

On je primetio da zasad izgleda da je Republika Srpska odlučila da ostane u veoma labavoj federaciji i da kontroliše njene najvažnije nadležnosti.

“Ustvari, ova formula daje Republici Srpskoj de fakto nezavisnost”, zaključio je Mejer.

Ovaj penzionisani profesor političkih nauka i državne bezbednosti na Nacionalnom bezbednosnom univerzitetu u Vašingtonu, koji sada radi za TSM global kolsaltants, ocijenio je da je NATO prevaziđen.

Napominjući da je NATO praktično beskorisna organizacija, jer nije imao legitimnu vojnu ulogu još od kraja Hladnog rata, Mejer je zaključio da NATO postoji, jer Zapad, pogotovo SAD, ne zna kako da rekonstruiše svoje bezbednosne strukture i politike koje bi se uklopile u novo doba.

“Srbija je napravila mudar izbor da ne bude uvučena u NATO propagandu”, zaključio je nekadašnji visoki rukovodilac CIA.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *