BiH je potrebna NATO-u

BiH je potrebna NATO-u

1 septembra 2013

02 sasa bizic2Piše: Saša Bižić

Čovek sa komičnim nazivom funkcije, za koga ovdašnji mediji nikad nisu sigurni da li je reč o „pomoćniku zamenika“ ili „zameniku pomoćnika“, boravio je u višednevnoj poseti BiH.

Zvaničnik Stejt departmenta Filip Riker nije rekao gotovo ništa novo u odnosu na prethodni dolazak, u maju ove godine. Tada je „neočekivano“ izjavio da je je najvažnija stvar za BiH put ka EU i NATO-u. Rasporedio je „krivicu“ za zastoj „evroatlantskih integracija“ tako što je političarima iz RS zalepio etiketu „kočničara ulaska u NATO“, za hrvatske predstavnike pomenuo je da „opstruišu približavanje EU“, dok je glavnim bošnjačkim partijama, od svih gafova, pronašao samo to da su „izazvale krizu vlasti u FBiH“.

Sada ga ne žulja čak ni, u poređenju s ostalim nevoljama, mizerni problem nefunkcionisanja federalne vlade, jer je imao važniji zadatak. Naime, Filip Riker se nije naročito trudio da demantuje nezvanične tvrdnje da je došao u Sarajevo da nagovori vodeće bošnjačke stranke da jednostrano krenu u proces knjiženja vojne imovine na nivo BiH. Na taj način, po ko zna koji put, izvrgao je ruglu sve patetične fraze o „legalizmu“ i „dobrim namerama“ zemlje koju predstavlja prema sve tri strane u tamnom vilajetu.

Kontinuitet takvih poteza SAD traje od 1992. i odluke Alije Izetbegovića da, na nagovor tadašnjeg američkog ambasadora u SFRJ Vorena Cimermana, sruši Lisabonski sporazum i krene u rat. Sada Filip Riker čini sve da „preko kolena“ ugura BiH u NATO. Jer, zaboga, rat u Siriji je na pragu, a „Ujka Sem“ kuburi sa saučesnicima za takve pohode. Ovog puta, samo je Pariz uz njih, a Berlin i London se nećkaju, i to ne zbog humanizma i idealizma, već iz mnogo prizemnijih razloga, kao što su nadolazeći izbori na kojim bi sadašnji premijeri tih zemalja, kakve li gadosti, mogli čak i da izgube.

Kada Barak Obama da znak za početak krvave avanture u Siriji, i poslednji slepci moći će da spoznaju čemu služi zapadna vojna alijansa. Iako taj savez ovog puta na Bliskom istoku neće nastupati kao celina, već će u napad krenuti njegovo jezgro, jasno je da će potencijalni „dan D“, tokom kojeg će se rešavati pitanje pristupanja BiH NATO-u, biti najozbiljniji test opstanka RS od Dejtona do danas.

Hoće li među političkim liderima u Srpskoj biti ikoga ko će do tada prekinuti mučno balansiranje između želje da Banjaluka „disonantnim tonovima“ ne iritira Brisel i Vašington i pozivanja na volju naroda, za koju se zna kakva je? Ili će nas Filip Riker, korak po korak, zakulisnim radnjama dovesti pred vrata iza kojih čeka dobitnik Nobelove nagrade za mir 2009. godine. Da nam objasni da u savremenom svetu ima mesta samo za sadiste i mazohiste. I da precizira – pošto su mesta u sadističkoj VIP-loži već podeljena, zna se šta vam sleduje!

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *