БиХ НЕЋЕ ДА ПОСТОЈИ НА ПРОЛЕЋЕ!?

БиХ НЕЋЕ ДА ПОСТОЈИ НА ПРОЛЕЋЕ!?

13 фебруара 2020

Босне и Херцеговине неће бити на пролеће следеће године ако се не врати на дејтонске позиције, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Додик је изјавио да ће већ од данас спроводити закључак власти и опозиције у Републици Српској о обустављању рада у одлучивању о питањима из надлежности органа БиХ, тако да неће бити ниједне одлуке Председништва, изјавио је Додик за БиХ издање загребачког „Вечерњег листа“, а преноси РТРС.„Хрватима се мора вратити пуна суштинска конститутивност, Србима безбедност у смислу да више не буду жртве превара и преноса надлежности и да се договоримо, ако хоћете, а ако не, мислим да на пролеће наредне године неће бити БиХ“, изјавио је Додик, те додао да ће власт у Републици Српској подржати стварање трећег ентитета, ако се Хрвати тако изјасне.

С обзиром на последња дешавања у БиХ и на пресуду Уставног суда о пољопривредном земљишту, Додик је нагласио да би било најбоље да се народи у БиХ разиђу и да се направи „нешто што би био простор слободног кретања људи и робе“, будући да није могуће створити државу која функционише на принципу два ентитета и три конститутивна народа.

„Шта год они урадили, сад морају знати да су упалили стартну позицију за самосталност Републике Српске. Ми нећемо допустити, ово је црвена линија која је пређена. Устав БиХ је јасно и изричито прописао надлежности БиХ, а нигде не пише да имовина спада у њене надлежности“, истакао је Додик.

Он је навео да оно што је до сада радио ОХР, кршећи Устав, сада ради Уставни суд БиХ, те нагласио да се такве одлуке у Републици Српској неће поштовати нити спроводити, већ да ће Српска спроводити своје одлуке.

„Не очекујем да се међународна заједница ту петља, као што се није петљала ни у доношењу незаконитих одлука Уставног суда БиХ“, истакао је Додик, те поновио да би БиХ профункционисала када би странци отишли из ње.

БиХ не може опстати због НАТО

Српски члан Председништва је рекао да су различити ставови о НАТО интеграцијама БиХ један од разлога зашто оваква земља не може опстати.

„Ми не желимо у НАТО због својих искустава из прошлости, док неки други имају своја искуства и желе у НАТО. Не треба нико да трпи због нас, ни ми због неког другог. Док сам ја ту, неће се догодити ниједна одлука у БиХ која ће допринети интеграцији БиХ у НАТО“, поновио је Додик.

Говорећи о путу БиХ ка ЕУ, он је рекао да подржава тај пут, али да нема неког ентузијазма, те додао да се не зна шта ће бити са Унијом, с обзиром на Брегзит и све проблеме са којима се суочавају њене чланице.

(Спутњик)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u