BiH: Po novom zakonu džihad će biti krivično delo

BiH: Po novom zakonu džihad će biti krivično delo

21 septembra 2013

189865_vehabije_fMinistarstvo bezbednosti BiH priprema zakon kojim će biti onemogućen odlazak građana BiH da se bore za paravojne formacije u različitim oružanim sukobuma u svetu. Prema poslednjim podacima, na strani radikalnih islamista u Siriji, Avganistanu, Iraku i drugim ratištima bori se više od 340 vehabija iz BiH!

Ministar Fahrudin Radončić je naglasio da se zakonom mora sprečiti da građani BiH odlaze i ginu na svetskim ratištima. – Dešava se ono što su agencije za provođenje zakona i predviđale, a to je da će ljudi iz BiH ići da se bore za različite paravojne formacije po svetu – rekao je Radončić.

On je naglasio da Ministarstvo mora „odbraniti ljude od njih samih“.

– Bošnjaci su dovoljno ginuli u proteklom ratu da bi sada ponovo bili u situaciji da naši državljani bespotrebno ginu u paravojnim formacijama negde na svetskim ratištima – rekao je Radončić.

Novosti“ saznaju da će zakonom biti najoštrije sankcionisan odlazak državljana BiH da ratuju po svetu, kako onim u organizovanim grupama tako i onim koji to čine na dobrovoljnoj osnovi i ideološkim principima.

U borbama u Siriji već je poginulo nekoliko vehabija iz BiH. Pre nekoliko dana stradao je i pripadnik selefijskog pokreta Derviš Halilović iz sela Smajići kod Zenice, nakon što je na grupu mudžahedina pala granata.

Zakon još nije upućen u parlamentarnu proceduru, a pojedine njegove odredbe predviđaju da odlazak na svetska ratišta bude tretiran krivičnim delom.

U planu je i stavka o oduzimanju putnih isprava pripadnicima vehabijskog pokreta za koje postoje jasni dokazi da su deo organizovane terorističke grupe koji po svetu ratuju kao dobrovoljci ili plaćenici.

Ekspert za bezbednost Predrag Ćeranić kaže, za „Novosti“, da su plaćenici iz BiH koji trenutno ratuju po svetu velika bezbednosna pretnja po povratku u zemlju.

– Institucije BiH, kada je reč o borbi protiv terorizma, nemaju jasnu strategiju niti plan. U njihovom radu evridentan je politički uticaj. Ako istinski žele da se suzbije teroristička pretnja, moraju biti mnogo efikasniji i odlučniji – smatra Ćeranić.

BEZBEDNOST

Bezbednosne službe u BiH svakodnevno upozoravaju na pojačane terorističke aktivnosti pripadnika vehabijskog i selefijskog pokreta u zemlji, a suštinsko pitanje je kako će povratak džihadista sa svetskih ratišta uticati na bezbednosnu situaciju u BiH.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *