BiH: Ratna zastava pored džamije

BiH: Ratna zastava pored džamije

16 aprila 2013

RatnaZAstavaRatna zastava Armije BiH vijori se na jarbolu pored Atik džamije u bijeljinskom naselju Janja, a zastava je istaknuta u nedelju, 14. aprila, tokom otkrivanja spomenika bošnjačkim žrtvama, koji je podignut u dvorištu džamije, javljaju „Nezavisne novine“. Policija do danas nije dobila prijavu građana na osnovu koje bi reagovala, iako i Srbi i Bošnjaci nastanjeni u Janji smatraju da ovakva provokacija ne donosi dobro građanima.

Zamenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović, stanovnik Janje, smatra da je isticanje ratne zastave ustupak Bošnjacima iz dijaspore koji su inicirali i finansirali podizanje spomenika. „Mislim da je to ideja onih koji ne žive ovde, jer onima koji ovde žive najmanje je do dizanja tenzija i do iritiranja. Svima je isticanje ratne zastave bilo pomalo čudno“, rekao je Zečkanović.

Podizanje spomenika i isticanje muslimanske ratne zastave organizovao je otcepljeni deo organizacije bošnjačkih veterana u Janji, koji nije registrovan, zbog čega je zvaničnu organizaciju preuzeo Medžlis. Bošnjačko stanovništvo Janje, koja je najveća povratnička zajednica u BiH, ranije se već oduprlo snažnom pokušaju prodora vehabizma u Bijeljinu. Vehabije sa sedištem u Beču otvorile su u Janji kancelariju preko koje su nameravali da preuzmu džamiju i ojačaju uticaj radikalnog i ekstremnog islama, pre svega na mlade Bošnjake, ali se stanovništvo, kao i politička i verska elita Janje tome usprotivila.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *