BIH: Srbi napuštaju naselja pred vehabijama

BIH: Srbi napuštaju naselja pred vehabijama

8 decembra 2013

189865_vehabije_fU nekim naseljima u BiH, u kojima su pre rata živeli Srbi, sada su formirane vehabijske zajednice, pokazuju rezulatati popisa stanovništva sprovedenog u oktobru u BiH.

U Gornjoj Maoči kod Srebrenika, u kojoj žive pripadnici vehabijskog pokreta, radikalnih islamista, popisano je 209 osoba, što je neznatno manje od broja Srba koji su naseljavali ovo mesto pre rata, piše Glas Srpske.

Prema preliminarnim podacima popisa po naseljima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koje su u petak objavili entitetski zavodi za statistiku, u Maoči su popisani 41 domaćinstvo i 63 stana, a interesantno je da je popis u tom mestu sprovodio vehabija.

U tom mestu Srbi su imovinu, u strahu od suživota sa vehabijama, uglavnom, prodali pripadnicima ovog pokreta.

Među mestima u kojima se organizuju vehabijske zajednice u BiH je i Ošva kod Maglaja, u kojoj je pre rata živelo 489 stanovnika, od kojih 461 Srbin. Na oktobarskom popisu u ovom naselju popisana je samo 91 osoba.

Maglaju pripada i Gornja Bočinja, koja takođe važi za naselje interesantno vehabijama. U njoj je pre rata bilo 780 stanovnika, a u oktobru ove godine popisano ih je 24.

Vehabije se, prema nekim informacijama, okupljaju i u naselju Stijena koje pripada Cazinu. U ovom naselju je početkom devedesetih živelo 2.099 osoba, a na poslednjem popisu bilo ih je 2.776.

Predsedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je Glasu Srpske da se dugo čekalo na bilo kakve podatke o broju osoba koje žive u Maoči.

„Niko nije raspolagao nikakvim informacijama u vezi sa brojem stanovnika Gornje Maoče. Tamo nema dece koja idu u školu, nemamo prijava da je neko umro i da se tamo sahranjuje, tačnije, nemamo nikakve podatke o životu u tom naselju“, rekla je Majkićeva.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *