BiH: Srpskoj deci zabranjena ćirilica

BiH: Srpskoj deci zabranjena ćirilica

7 septembra 2013

Cirilica_34U većini osnovnih škola u Federaciji BiH sprovodi se diskriminacija djece srpskih povratnika kojima vlasti ne dozvoljavaju da u nastavnom programu dobiju grupu nacionalnih predmeta, čime im se zabranjuje da uče srpski jezik i istoriju, pišu “Večernje novosti”.

Srpski povratnici tvrde da se njihova djeca suočavaju sa sistematskom opstrukcijom, jer su i u ovu školsku godinu ušli sa nametnutim gradivom i udžbenicima prilagođenim bošnjačkoj i hrvatskoj djeci, zavisno od kantona u kojem žive, iako škole u Federaciji imaju obavezu da primjenjuju sporazum o zadovoljavanju prava djece povratnika.

Srpski poslanici u Parlamentu FBiH pokrenuli su inicijativu da se nacionalna grupa predmeta za srpsku djecu uvede u svim školama na području Federacije bez obzira na broj đaka povratnika.

Ova grupa predmeta uvedena je samo u školama u Drvaru i Bosanskom Grahovu, dok srpski povratnici u Sarajevu tvrde da su njihova djeca u osnovnim školama svakodnevno primorana da čitaju i uče iz udžbenika pisanih isključivo latinicom.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu FBiH Velimir Kunić rekao je da federalne vlasti moraju omogućiti srpskoj djeci izučavanje nacionalne grupe predmeta, prije svega srpskog jezika.

“Postoji opasnost da srpska djeca nikada ne nauče da čitaju i pišu ćirilicu. To je sistematski udar na srpski identitet i takva praksa se mora zaustaviti”, naglasio je Kunić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *