BiH: Vraćanje 20.000 stanova proteranim Srbima?

BiH: Vraćanje 20.000 stanova proteranim Srbima?

19 decembra 2013

Sebilj-Sarajevo1U Federaciji BiH usvaja se zakon kojim se rešavaju stambeni problemi proteranih Srba, prema kome bi oko 20.000 stanova moglo biti vraćeno pravim vlasnicima.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH izglasali su Predlog zakona koji predviđa vraćanje stanova ranijim vlasnicima, čak i u slučajevima u kojima su sadašnji stanari stekli stanarsko pravo, pišu Novosti.

Sada se očekuje da se zakon potvrdi u Domu naroda PFBiH. Tako se, usvajanjem ovog zakona, nakon 20 godina, konačno može očekivati vraćanje stanova pre svega Srbima koji su živeli u BiH, a koji je danas entitet Federacija, i koji su proterani i ostali bez svoje imovine.

Procena iz Udruženja proteranih Srba iz FBiH je da na području cele Federacije ima oko 20.000 srpskih stanova koji su u ratu oteti i otišli u ruke Bošnjaka.

„Samo je u Sarajevu oko 5.000 stanova čiji su vlasnici Srbi, a da ni posle rata nisu vraćeni. Bilo je mnogo primera lažiranja papira i prepisivanja stanova bez saglasnosti vlasnika“, navode u Udruženjima proteranih Srba.

Prema Predlogu zakona, za sadašnje stanove koji su naočigled javnosti oteti ili prosto prisvojeni, predviđeno je davanje stanova u zamenu.

U deset godina ih treba obeštetiti sve, s tim što raniji vlasnik ponovo i faktički ulazi u posed stana samo kad zamenskim stanom bude zbrinut sadašnji stanar, navodi se u Predlogu zakona. Novi zamenjeni stanovi su predviđeni u veličini koju će diktirati broj članova domaćinstva.

Na sednici su bezuspešno predlagani amandmani na ovaj zakon, koji su takođe predviđali zamenske stanove, ali ne sadašnjim stanarima, već izvornim vlasnicima.

Zakon takođe u jednom delu tretira i tzv. vojne stanove, koje potražuju oficiri bivše JNA, koji su u njima boravili do rata u BiH. Predviđeno je da Federacija novčano obešteti oficire, ako u međuvremenu nisu rešili stambeno pitanje.

Jovo Janjić, predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba, kaže za Novosti da će prema ovom zakonu, praktično biti nagrađeni ljudi koji su zauzeli srpske stanove.

„Javnost mora da zna da su Srbi stanove u Sarajevu, ali i u celoj FBiH, u ratu napuštali kako bi spasli živu glavu. Neki su čak i ucenjivani da za mizeran novac prodaju imovinu da ih ne likvidiraju“, ističe Janjić.

S druge strane, Velimir Kunić, poslanik SNSD u Parlamentu FBiH, kaže za Novosti da se pomenutim zakonom konačno kreće u rešavanje pitanja srpskih stanova oduzetih u ratu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *