Bil Gejts ponovo najbogatiji, drugi je Meksikanac

Bil Gejts ponovo najbogatiji, drugi je Meksikanac

17 maja 2013

BilGejtsBil Gejts je posle pet godina ponovo na mestu broj jedan na listi najbogatijih ljudi na planeti, po Blumbergovom indeksu milijardera.

Gejts (57) nije bio prvi na listi Blumbergovog indeksa milijardera od 2007. a njegovo bogatstvo procenjeno na 72,7 milijardi dolara poraslo je za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Suosnivač giganta Majkrosofta sa sedištem u Redmondu u državi Vašington, ponovo je dobio titulu najbogatijeg čovjeka pošto su akcije Majkrosofta koje su ove godine porasle 28 odsto, juče dostigle petogodišnji maksimum i to drugi put za nedelju dana.

Gejts je poklonio 28 milijardi svog bogatstva Fondaciji Bil i Melinda Gejts, jednoj od najbogatijih svetskih filantropskih organizacija osnovanoj pre 14 godina koju vode on i njegova supruga zajedno sa milijarderom Vorenom Bafetom.

Gejts je preuzeo vođstvo na listi najbogatijih od meksičkog tajkuna Karlosa Slima (73) kome su akcije njegove telekom kompanije Amerika Movil pale za 14 odsto ove godine. America Movil je najveći provajder za mobilne telefone na američkom kontinentu i pad akcija te kompanije je smanjio za oko tri milijarde dolara neto vrednost meksičkog telekom tajkuna.

Poznati investitor Voren Bafet je treći najbogatiji čovjek na svetu sa imovinom vrednom 59,7 milijardi dolara, prema Blumbergovoj listi. Bafet je direktor konglomerata za investicije Beršajr Hatavej, sa sedištem u Omahi, u državi Nebraski. Bafetova imovina je veća za oko 3,7 milijardi dolara od imovine Amansije Ortege Gaona (Amanacio Ortega Gaon), najbogatijeg čoveka Evrope. Ortega (77) je suosnivač španske modne kompanije Inditeks grup, čiji je najpoznatiji brend lanac radnji Zara.

Neto vrijednost osoba na Blumbergovom indeksu milijardera proračunava se svaki dan po zatvaranju finansijskih tržišta u SAD.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *