БИЛ ГЕЈТС У СУКОБУ СА КИНОМ

BIL GEJTS U SUKOBU SA KINOM

6 aprila 2024

NR Kina će pokušati da ometa izbore u SAD, Južnoj Koreji i Indiji koji se održavaju ove godine uz pomoć sadržaja koje stvara veštačka inteligencija, nakon sličnih akcija tokom izbora na Tajvanu u januaru ove godine, tvrde u „Majkrosoftu“.

Američki tehnološki gigant očekuje da će kineske sajber grupe izvesti napade tokom značajnih izbora u 2024. godini, kao i da će u njih biti uključena i Severna Koreja, navodi se u izveštaju koji je objavljen u petak, 5. aprila, prenosi „Gardijan“.„Dok narod u Indiji, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama bude izlazio na birališta, verovatno ćemo videti kineske sajber agente, i u izvesnoj meri severnokorejske sajber agente, kako pokušavaju da utiču na te izbore“, piše u izveštaju.

U „Majkrosoftu“ tvrde da će Kina „u najmanju ruku“ na društvenim mrežama širiti sadržaje koje je napravila veštačka inteligencija i koji „zastupaju njihove pozicije na tim izborima“.

„Iako je uticaj takvog sadržaja na publiku i dalje nizak, kinesko eksperimentisanje sa širenjem mimova, video-zapisa i zvuka će se nastaviti – i moglo bi se pokazati efikasnim u budućnosti“, tvrde u „Majkrosoftu“.

Oni tvrde da je Kina već pokušala da sprovede „kampanju širenja dezinformacija“ tokom predsedničkih izbora na Tajvanu u januaru, kao i da je to „prvi put da su državni entiteti koristili veštačku inteligenciju kako bi uticali na izbore“.

Te akcije navodno je sprovodila grupa „Storm 1376“, poznata i pod nazivima „Spamuflaž“ ili „Dragonbridž“, koja je podelila lažni snimak Terija Goua, kandidata koji se povukao iz predsedničke trke u novembru, u kom on podržava drugog kandidata.

U „Majkrosoftu“ tvrde da je snimak „verovatno napravila veštačka inteligencija“, a Jutjub ga je uklonio pre nego što ga je video veliki broj korisnika, navodi „Gardijan“.

Kineske grupe su navodno delile i mimove u kojima se Vilijam Laj, tajvanski suverenista i protivnik Kine koji je na kraju pobedio na izborima, optužuje za zloupotrebu državnik fondova. Na internetu su se pojavili i snimci koje je napravila veštačka inteligencija na kojima se vide TV voditelji koji „otkrivaju“ neosnovane tvrdnje o Lajovom privatnom životu, uključujući i da to da ima vanbračnu decu.

U izveštaju „Majkrosofta“ se tvrdi da su ti voditelji generisani uz pomoć programa „KapKut“, koji je razvila kineska kompanija „BajtDens“, u čijem vlasništvu se nalazi i TikTok.

Predstavnici tog američkog giganta tvrde da kineski agenti pokušavaju da utiču i na izbore u SAD, kao i da to rade tako što na društvenim mrežama započinju diskusije o „pitanjima koja stvaraju podele“.Kineski agenti navodno pokušavaju i da bolje razumeju podele koje postoje među američkim glasačima.

Jedna objava na platformi Iks odnosila se na predlog zakona u SAD od 118 milijardi dolara, koji kombinuje 20 milijardi dolara ulaganja u američko-meksičku granicu sa paketom od 75 milijardi dolara za Ukrajinu i Izrael. U objavi se od pratilaca traži njihova reakcija na taj zakon.

Druga objava se odnosi na prošlogodišnju gubitak aviona F-35 u Južnoj Karolini, uz komentar da „samo pod Bajdenovom administracijom“ može biti izgubljen tako vredan komad naoružanja i pitanje „šta mislite o ovome?“

Izveštaj je objavljen iste nedelje kada je zvanični odbor za reviziju imenovan od strane Bele kuće saopštio da je „niz grešaka Majkrosofta“ omogućio kineskim sajber agentima da provale u naloge elektronske pošte visokih američkih zvaničnika.

Prošlog meseca vlade SAD i Velike Britanije optužile su hakere koje podržava Kina da vode višegodišnju sajber kampanju usmerenu na političare, novinare i kompanije.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Samo jos kokosiji mozak brine o izborima.

  2. milorad5 says:

    sve su to iskonstruisane laži,čak i ovaj "prodor kinskih hakera"...rekao tamo neko,neki fantomski tim mikosofta,90% onog štoa vma stiže po telefonima viber "doskočica" protiv ovog ii onog,"izjava" o ovome ili oome ,"potpisanih" od "onoga..sve je LAŽ ništa od toga ne treba da se uzima za ozbiljno isto tako rade SVUDA...jedini razlog napada na tik-tok američke vlade je što kad se preko tik-toka objavljuje propaganda ili mešanje u izbore to ne može da se PRATI u realnom vremenu,ko je,odakle je koliko ih je stvarno i nemože da se ISKLJUČI u reaalnom vremenu kao na "meta"mrežama koje su postale direktni instrumenti režima u amerci,nego je potreban sudski nalog...moj savet sviam je da prate sve vesti do kojih mogu da se domognu,a zatim da ih unakrsno uporedjuju....ako je muljanje uvek se pojavi štucanje u matrix-u negd se nešto ne slaže sa nečim i tada ste upozoreni i na samu suštinu "vesti" i na autora i poreklo...tako znate ko laže,ko priča polu laži,ko sa kim ratuje u elekt.prostoru i zašto,i kada to saznate onda DOBIJATE PRAVI UVID U SITUACIJU I NE MOGU DA VAS SLAŽU ...takodje često iskoče i nezavisni postovi koji oslijkaju pravu istinu dogadjaja ali i nivo laži onih kojima verujete...ne verujte NIKOME i pažljivo čitajte i gledajte jer toliko je napredovala virtual reality video mašina da mogu da isceniraju bilo koga i bilo šta....zato je srpska radio-mileva jedan od moguće pouzdanijih načina informisanja ali kafane su skupe pa narod slabo bilduje jezik u tim srpskim press štabovima, u zadnje vreme...a klinci neznaju šta znači dobar kafanski razgovor,voše vole da im zvučnici oduvaju bubne-opne...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *