BIL KLINTON: Putin pravi Veliku Rusiju, nalik ruskom carstvu iz 19. veka

BIL KLINTON: Putin pravi Veliku Rusiju, nalik ruskom carstvu iz 19. veka

15 маја 2014

APTOPIX Election 2012Bivši američki predsednik Bil Klinton optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da pokušava da „ponovno uspostavi Veliku Rusiju“, i upozorio svetske vođe da možda nemaju posla s osobom koja racionalno sagledava spoljnu politiku.

„Putin želi ponovno da uspostavi Veliku Rusiju, ali ne u terminima Hladnog rata, već carstva iz 19. veka“, istakao je Bil Klinton odgovarajući na pitanja tokom učestvovanja na godišnjem Fiskalnom samitu fondacije Piter G. Peterson.

Putin je posljednjih nedelja područja jugoistoka Ukrajine oslovljavao imenom „Nova Rusija“ pa je isticao pravo Rusije na intervenciju u ime etničkih Rusa koji tamo žive.

Podsetimo, prošle nedelje je rusko-američka novinarka Maša Gesen napravila referencu na Putinov govor u kojem je on jasno istakao da granice Rusije, povučene nakon revolucije 1917. godine, trebaju da se preprave.

„Drugim rečima on postavlja modernu Rusiju kao naslednika Ruskog carstva, kakvo je bilo u vreme ruskih careva“, napisala je Gesen.

Ona je dodala da Putin Ukrajinu ne vidi kao nezavisnu državu, već deo te zemlje vidi kao Rusiju, dok ostatak smatra zrelim za preuzimanje od strane drugih evropskih zemalja.

(Kurir)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Za Srbiju says:

    Zamena teza. Niko ne pravi Rusku Imperiju. Rusija je uvek bila i biće Imperija. (1/6 zem.) Pravi se sledeće: umesto NATO pakta postaje NATO patka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u