БИЛ КЛИНТОН жали што је „натерао“ УКРАЈИНУ да одустане од нуклеарног оружја 1994. године

BIL KLINTON žali što je „naterao“ UKRAJINU da odustane od nuklearnog oružja 1994. godine

5 aprila 2023

Bivši američki predsednik Bil Klinton izrazio je žaljenje što je 1994. godine, kada je potpisan Budimpeštanski memorandum, „naterao” Ukrajinu da odustane od nuklearnog naoružanja.

„Osećam lični doprinos jer sam Ukrajinu naterao da pristane da se odrekne svog nuklearnog oružja. Niko od njih ne veruje da bi Rusija izvela ovaj trik da Ukrajina još uvek ima svoje oružje“, rekao je bivši predsednik SAD u intervju za irsku televiziju RTE.U junu 2022. godine, bivši ministar spoljnih poslova, bivši ministar odbrane Poljske , poslanik u Evropskom parlamentu Radoslav Sikorski tvrdio je da Zapad ima pravo da snabdeva Ukrajinu nuklearnim oružjem.

Kasnije, već u avgustu, Aleksandar Trofimov, predstavnik ruske delegacije na Konferenciji za reviziju Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) , rekao je da bi nabavka nuklearnog oružja od strane Kijeva prekršila obaveze Ukrajine prema NPT-u grubo podrivajući režim neširenja.

Istovremeno, Andrej Belousov, zamenik šefa ruske delegacije na ovoj konferenciji , primetio je da su optužbe na račun Rusije za kršenje Budimpeštanskog memoranduma neodržive – njegova „pravna osnova“ je narušena mnogo pre 2014. godine.

Posle raspada SSSR-a, Kijev je nasledio značajan nuklearni arsenal. Međutim, 1994. godine Ukrajina, Rusija, SAD i Velika Britanija potpisale su Budimpeštanski memorandum, koji je služio kao međunarodni sporazum o bezbednosnim garancijama u vezi sa pristupanjem Ukrajine Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja.

U skladu sa sporazumom, nuklearni arsenal na teritoriji Ukrajine je eliminisan, a nuklearne sile su se obavezale da garantuju bezbednost Kijeva.

U februaru 2022, Vladimir Zelenski je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji najavio da će pokrenuti pregovore između učesnika memoranduma.

Zatim je rekao da ako se oni ne održe ili ako zbog toga ne budu obezbeđene bezbednosne garancije za Kijev, „Ukrajina će imati puno pravo da veruje da Budimpeštanski memorandum ne funkcioniše i da će sve paketne odluke iz 1994. biti dovedene u pitanje.“

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. RASPUCHIN says:

  Čekić? Triilema je da li zidarski , bravarski ili stolarski???

 2. Velika Metla says:

  Zlikovac, pedofil i ratni zločinac i dalje smrdi. Gotovi ste. Moraćete se navići na to, a tebe treba sa onom vešticom od žene strpati u bajbokanu. A ćerki vašoj sve oduzeti, jer sve šta ona ima dobila je od vas, a vi ste to sve opljačkali od ostatka sveta.

 3. milos says:

  laze ko pas. a pas jeste i uvek lagao. upravo su amerikanci trazili da samo jedna republika i tu naravno mislili na rusiju gde i bio najveci nuk.potencijal nasledi SSSR, plaseci se udara sa vise strana i sto bi pregovaranje sa vise ucesnika bilo komplikovano.zauzvrat rusija je preuzela sve dugove SSSR u iznosu od 150 mlrd.dolara.

 4. Gagi says:

  Svet i logika zivota se drasticno menjaju, za sve TO su danas zasluzni Rusi. Pokazuju da vise nije moguce da se otima tudje sa korumpiranim zapadnim politicarima i svakakvim neradnicima. Svakodnevno ginu protiv zapadnih placenika i materijalisticki opredeljenih olosa i neradnika. Poruka je vrlo jasna, besplatnog zivota vise nema jer ce se za taj zivot gubiti glava.

 5. michael pan says:

  Ova dzukela nije krepala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *