BILD: Nikakva tehnologija neće spasiti Merkelovu od prisluškivanja

BILD: Nikakva tehnologija neće spasiti Merkelovu od prisluškivanja

30 juna 2014
84363463_Merkel_132959cNi novi mobilni telefon Angele Merkel, mada ima najnoviji sistem zaštite, ne garantuje punu i potrebnu poveljivost razgovora nemačke kancelarske – objavio je visokotiražni Bild.

Nemački list je naveo procenu jednog neimenovanog saradnika specijalnih službi SAD koji mu je otkrio: da za NSA nije nikakav problem da dekodiraju Blackberry Q10 koji je dobila Merkelova.

Isti merički ekspert objasnio je da su sistemi dešivforvanja i dekodiranja koje koristi NSA – ceo korak ispred najboljih tehnologija zštite mobilnih telefona.

Pri tom je bio sasvim jasan: „Nama nikakav problem nisu tehničke izmene u mobilnim telefonima. Nama to ništa ne smeta da radimo svoj posao”.

Nasuprot ovome, kompanija Secusmart, koja prodaje sisteme za kodiranje mobilnih telefona, tvrdi da je njen metod kodiranja koji se moristi u mobilnim Blackberry Q10 „u stanju da štiti od svih upada spolja”.

Nemačka se uzbudila nakon što je Edvard Snouden otkrio da je NSA prisluškivala i Merkelovu i presretala 500 miliona telefonskih kontakata njenih sunarodnika mesečno.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *