BILJANA PLAVŠIĆ: Sarajevo priziva sukobe

BILJANA PLAVŠIĆ: Sarajevo priziva sukobe

1 marta 2013

BiljanaPlavsic031Nekadašnji predsednik Republike Srpske, Biljana Plavšić, ocenila je da iz Sarajeva ponovo žele konfrontaciju kada insistiraju da se datum održavanja referenduma iz 1992. godine proslavlja kao dan nezavisnosti BiH.

„Umesto da se zaobilazi sve ono što nas sada u miru razdvaja, a toga ima mnogo i pametni ljudi bi to zaobilazili, ovi iz Sarajeva upravo insistiraju i nameću to. Znači oni ponovo žele konfrontacije“, rekla je Plavšićeva Srni.

Ona je ocenila da se sa vremenske distance danas o tom datumu i referendumu više može zaključivati na osnovu osećanja, nego na osnovu razuma, ali da i razumski taj zahtev nije kako treba.

Plavšićeva je istakla da je to dan kada je koalicija koja je manifestovala svoj „odijum“ prema srpskom narodu u svim institucijama, hrvatska i muslimanska zajedno, izašla na referendum bez srpskog naroda.

Nekadašnji predsednik Republike Srpske podsetila je da su svi mirovni sporazumi, pa i Dejtonski koji je donio mir, sadržavali zajedničku činjenicu koja je nepobitna u BiH ne sad nego kroz istoriju, a to je da tu žive tri naroda.

Ona je ocenila da je fatalna greška bilo to što su inostrani mediji poslije referenduma objavili kako je narod BiH većinski glasao za nezavisnost, jer tu nije reč o narodu nego o narodima.

Plavšićeva je podsetila da Srbi, koji su činili 32 odsto stanovništva nisu izašli na referendum i ukazala da taj podatak, koji bi u nekoj mononacionalnoj državi predstavljao manjinu, u kontekstu višenacionalne BiH čini suštinsku razliku.

Ona je upitala „ima li logike, sa stanovišta razuma, da jedan narod koji nije izašao na referendum, a zna se iz kojih razloga, jer bi bio ugušen od koalicije 17 odsto Hrvata i, čini mi se,  43 odsto muslimana, sada taj datum obilježava kao dan svoje državnosti?“.

„Tada je Srbima ne u leđa udaren nož, nego u prsa direktno“, ocijenila je Plavšićeva.

Ona je istakla da bi nametanje tog datuma Srbima sada, iz te perspektive, značilo da iz Sarajeva ponovo žele konfrontaciju.

„Ako je toliki broj ljudi, toliko boraca iz Republike Srpske dalo živote za Republiku Srpsku, ovo bi značilo – mi gazimo po njihovim telima mrtvim“, ukazala je Plavšićeva i dodala da su, kada se činjenicama pogleda u oči, na žalost, „njihove radosti naše žalosti, a naše žalosti njihove radosti“.

Ona je ukazala da je Dejtonski sporazum na najbolji način riješio taj osnovni problem – razdvojiti i primetila da zajednička država može na taj način da funkcioniše, jer mnoge unije tako funkcionišu.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U Federaciji BiH taj dan se obilježava kao „dan nezavisnosti“, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovestilo građanski rat u BiH.

(SRNA)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *