БИЉКА КОЈА ПРОЧИШЋАВА КРВ и регулише рад јетре расте на сваком кораку

БИЉКА КОЈА ПРОЧИШЋАВА КРВ и регулише рад јетре расте на сваком кораку

18 јула 2021

Он је 3 у 1: заштитник биља, ђубриво и лек. Маслачак (Тараxацум оффицинале) припада породици језичастих главоножаца, од којих су бројне врсте изразито лековите.У народу је познат и под другим називима као што су: млечњак, радић, жучна кеса, жуманце, слатки зуб, кајма, попино гумно, италијанска салата и др.

Биљка која расте на ливадама, травњацима, уз путеве и канале, честа је и у нашим вртовима, па је многи сматрају коровом који је потребно уклонити, ни не знајући да је тешким болесницима итекако потребна и да је прави дар природе свима нама.

Сви делови биљке – корен, цвијет, стабљика и лист – изразито су лековити и користе се у народној медицини за лечење бројних болести.

Рецепти од маслачка стимулишу све жлезде и појачавају излучивање пљувачне жлезде, жлезда желуца и црева, јетре, жучне кесе и панкреаса.

Чајеви од листа и корена маслачка подстичу метаболизам и стимулативно делују на здраве органе за излучивање. па избацују вишак супстанци из тела.

Сви делови биљке садрже млечни сок горког укуса који је заслужан за рад бронхијалних жлезда и поспешивање искашљавања.

Биљка садржи висок садржај калијума и фосфора, калцијума, гвожђа, натријума, као и бројне витамине (посебно витамин Ц), етерично уље, смолу, инулин, шећер, ензиме, масне киселине, сумпор и много других лековитих супстанци.

Маслачак се користи за справљање чаја, тинктуре, уља и мацерата, а од цветова се прави изврстан сируп који је у народу познат по исцељујућим својствима.

Начини употребе појединих делова маслачка

У рано пролеће, док у нашим вртовима још нема зеленог, лиснатог биља, природа нам нуди ову лековиту биљку као изврсну пролећну куру која ће прочистити наш организам од свих накупљених токсина након зиме у којој није било зеленог биља.

Зато, прихватимо овај дар и користимо младе листиће свакодневно у облику разних салата (зелена, мешавина, као додатак кромпир салати и сл.).

Биљка која најбоље прочишћава крв и има изузетно снажно деловање на рад јетре.

Својим прочишћујућим дејством маслачак помаже код гихта и реуме, натечене жлезде спласну ако три до четири недеље спроводимо куру са стабљикама маслачка (дневно се прожваће пет – десет цветних стабљика). Стабљике делују и код нечистоћа коже, лишајева и осипа. Двонедељна кура са стабљикама маслачка помаже слабим и болесним људима јачајући њихов организам и ослобађајући га од токсичних супстанци.

Kорење маслачка сирово или осушено користи се за чај који прочишћава крв, поспешује варење, знојење и мокрење и делује окрепљујуће.

(јутарњи.хр)

KOMENTARI4 коментара

  1. I Love Jesus says:

    Eto, Bog nam daje blagodati kroz bilje a mi sami sebe upropaštavamo. Ali ko želi pouzdano život večni postoji i za to predviđen od Boga onaj koji je i poslat Isus Hristos - Gospod i Spasitelj naš.

  2. šiško says:

    Bog s vama, ljudi! Maslačak glavonožac?!?!? Glavonošci su neke životinje, ne znam tačno koje, a mrzi me da tražim. Ali sam siguran da je maslačak glavočika. To ste vi i hteli da kažete, jelda?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u