БИЉКА КОЈА ПРОЧИШЋАВА КРВ и регулише рад јетре расте на сваком кораку

BILJKA KOJA PROČIŠĆAVA KRV i reguliše rad jetre raste na svakom koraku

18 jula 2021

On je 3 u 1: zaštitnik bilja, đubrivo i lek. Maslačak (Taraxacum officinale) pripada porodici jezičastih glavonožaca, od kojih su brojne vrste izrazito lekovite.U narodu je poznat i pod drugim nazivima kao što su: mlečnjak, radić, žučna kesa, žumance, slatki zub, kajma, popino gumno, italijanska salata i dr.

Biljka koja raste na livadama, travnjacima, uz puteve i kanale, česta je i u našim vrtovima, pa je mnogi smatraju korovom koji je potrebno ukloniti, ni ne znajući da je teškim bolesnicima itekako potrebna i da je pravi dar prirode svima nama.

Svi delovi biljke – koren, cvijet, stabljika i list – izrazito su lekoviti i koriste se u narodnoj medicini za lečenje brojnih bolesti.

Recepti od maslačka stimulišu sve žlezde i pojačavaju izlučivanje pljuvačne žlezde, žlezda želuca i creva, jetre, žučne kese i pankreasa.

Čajevi od lista i korena maslačka podstiču metabolizam i stimulativno deluju na zdrave organe za izlučivanje. pa izbacuju višak supstanci iz tela.

Svi delovi biljke sadrže mlečni sok gorkog ukusa koji je zaslužan za rad bronhijalnih žlezda i pospešivanje iskašljavanja.

Biljka sadrži visok sadržaj kalijuma i fosfora, kalcijuma, gvožđa, natrijuma, kao i brojne vitamine (posebno vitamin C), eterično ulje, smolu, inulin, šećer, enzime, masne kiseline, sumpor i mnogo drugih lekovitih supstanci.

Maslačak se koristi za spravljanje čaja, tinkture, ulja i macerata, a od cvetova se pravi izvrstan sirup koji je u narodu poznat po isceljujućim svojstvima.

Načini upotrebe pojedinih delova maslačka

U rano proleće, dok u našim vrtovima još nema zelenog, lisnatog bilja, priroda nam nudi ovu lekovitu biljku kao izvrsnu prolećnu kuru koja će pročistiti naš organizam od svih nakupljenih toksina nakon zime u kojoj nije bilo zelenog bilja.

Zato, prihvatimo ovaj dar i koristimo mlade listiće svakodnevno u obliku raznih salata (zelena, mešavina, kao dodatak krompir salati i sl.).

Biljka koja najbolje pročišćava krv i ima izuzetno snažno delovanje na rad jetre.

Svojim pročišćujućim dejstvom maslačak pomaže kod gihta i reume, natečene žlezde splasnu ako tri do četiri nedelje sprovodimo kuru sa stabljikama maslačka (dnevno se prožvaće pet – deset cvetnih stabljika). Stabljike deluju i kod nečistoća kože, lišajeva i osipa. Dvonedeljna kura sa stabljikama maslačka pomaže slabim i bolesnim ljudima jačajući njihov organizam i oslobađajući ga od toksičnih supstanci.

Korenje maslačka sirovo ili osušeno koristi se za čaj koji pročišćava krv, pospešuje varenje, znojenje i mokrenje i deluje okrepljujuće.

(jutarnji.hr)

KOMENTARI4 komentara

 1. I Love Jesus says:

  Eto, Bog nam daje blagodati kroz bilje a mi sami sebe upropaštavamo. Ali ko želi pouzdano život večni postoji i za to predviđen od Boga onaj koji je i poslat Isus Hristos - Gospod i Spasitelj naš.

  • Nebeska Srbija says:

   Tako je!

 2. šiško says:

  Bog s vama, ljudi! Maslačak glavonožac?!?!? Glavonošci su neke životinje, ne znam tačno koje, a mrzi me da tražim. Ali sam siguran da je maslačak glavočika. To ste vi i hteli da kažete, jelda?

  • Petar says:

   Ha, Ha, Ha.......bravo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *