БИЛТ И СОЛАНА ОПЕТ НАПАЛИ СРБЕ!

BILT I SOLANA OPET NAPALI SRBE!

18 januara 2020

“SPC je neprijateljski nastrojena prema crnogorskoj državi i njenoj prozapadnoj orijentaciji, zbog čega je Vlada Crne Gore vidi kao bezbednosnu prijetnju.”

To je ocenila panevropska organizacija “Evropski savet za spoljne odnose” (ECFR), čiji su članovi “uticajni evropski pojedinci”, poput Karla Bilta i Havijera Solane, u dokumentu “Moć perspektive: Zašto je članstvo u EU i dalje važno na Zapadnom Balkanu”.U izveštaju se navodi da bi potencijalna tačka usijanja na Balkanu mogla biti Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i na Kosovu.

Upozorava se da, zbog slabljenja uticaja Evropske unije, posledica može biti ugrožavanje sigurnosti Zapadnog Balkana i budućnosti Prespanskog sporazuma, koji su sklopile Severna Makedonija i Grčka, preneo je Sputnjik.

Navodi se da su Srbija i Crna Gora tradicionalno imale bliske odnose, te da u tim državama postoje “preklapajući etnički i religijski identiteti”.

Podseća se da je do razmirica između dve države došlo nakon što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova i nakon što su crnogorske vlasti ograničile svoje državljane da ne mogu imati i srpsko državljanstvo.

“Delovanje SPC prouzrokovalo je najviše sporenja”, naglašava se u izveštaju i dodaje da “Srbija vidi svaku politiku kroz pitanje Kosova”, što se odražava na međudržavne odnose.

Srbija, kako piše, ne priznaje demarkaciju Crne Gore i Kosova, “smatrajući da je to kršenje njenog teritorijalnog integriteta”.

U izveštaju se naglašava da crnogorske vlasti brine uloga SPC nakon što su se podigle tenzije kada je Vlada 2015. godine predstavila Nacrt zakona o slobodi veroispovijesti, “koji bi efektivno izmjestio vlasništvo nad većinom crkava na državu”.

“Vlada je 2015. pokušala da usvoji zakon, ali ga je povukla posle negodovanja SPC”, piše u izveštaju.

Objašnjava se da je Zakon, koji je izmenjen u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, usvojen krajem 2019. godine i da se njim precizira da verske zajednice, uključujući i SPC, moraju ponuditi – kako bi zadržale vlasništvo nad crkvama – dokaz o vlasništvu za objekte sagrađene do 1918. godine. Objašnjava se da je tada uspostavljeno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca i da je ta država preuzela imovinu i u Crnoj Gori.

Piše i da su srpski mediji optužili Vladu Crne Gore da pokušava da opljačka SPC, dok srpski “patrijarh Irinej prijeti crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću anatemom (formalnom kletvom)”.

“Vlada Srbije je takođe upozorila Vladu Crne Gore o mogućnosti pogoršanja diplomatskih odnosa”, ističe se u analizi.

Podsećaju da je Venecijanska komisija pozdravlja predlog zakona jer “donosi značajne pozitivne promene” u odnosu na raniji, koji “je zastario”, te da je Zakon usvojen uprkos “snažnim protestima i u Srbiji i u Crnoj Gori”.

Ukazuje se i na to da, iako je “crnogorska pravoslavna crkva” osnovana 1993. godine, većina pravoslavnog stanovništva ide u SPC, koja ima veliki uticaj na javno mnjenje.

“Mnogo sveštenika koji pripadaju SPC, među kojima je mitropolit crnogorski, imaju jake nacionalističke i društveno-konzervativne stavove, uključujući negiranje srpskih ratnih zločina u jugoslovenskim konfliktima, protiv su prava LGBT zajednice, negiraju postojanje crnogorskog nacionalnog identiteta, NATO nazivaju ‘četvrtim rajhom’ i šire govor mržnje protiv muslimana koji su manjinski narod u Crnoj Gori”, stoji u u analizi, kao i da je SPC “usko povezana sa Rusijom i često je viđena kao ruski zastupnik”.U analizi se tvrdi i da je manastir SPC (Ostrog) bio jedna od lokacija gde je pripremana teroristička akcija 2016. godine u Crnoj Gori.

“SPC nije registrovana u Crnoj Gori, ne plaća porez i vlasti ne znaju koliko sveštenika aktivno služi u državi”, piše u dokumentu.

Objašnjava se i da Zakon o slobodi veroispovesti “neće isterati SPC iz Crne Gore, čak i ako ne bude mogla da dokaže vlasništvo nad nekretninama u kojima služi”, te da ta crkva “neće izgubiti nekretnine u funkcionalnom smislu”, ali da će “crnogorske vlasti dobiti kontrolu”.

(Sputnik)

KOMENTARI6 komentara

 1. padre says:

  Pita Solana Bilta, pa dobro, šta je to SPC, a ovaj njemu, pojma nemam, ali znam, da ne valja, ima "S"!

 2. Goran Swe says:

  Izvođači radova...Bildt je u Švedskoj bio potpuno gotov politički, poslije sjedenja u 19 upravnih odbora velikih firmi gdje je jedna, Lundin Oil, tamanila lokalce sa plaćenicima. Vratio ga je Rajnfeld, za kontrauslugu uključivanja u Bildeberg grupu, u Kanadi...Masonerija i razvaljuvanje zemalja. Izvođači radova..

 3. garo says:

  Pita Bilt Solanu: je si li pusio Srbinu? Solana odgovara: jesam. Na to Bilt kaze i ja sam. Nastavite to ...

 4. Kosovac says:

  Kaže Bilt Solani: „Kao degustator, mogu ti reći da su ona govna koja si ranije jeo, bila odlična. Ali ova koja si sada pojeo, to je baš pravi delikates“.

 5. Ivke says:

  Proslo je vreme ovim majmunima sto ih spominjete?

 6. Beli Orao says:

  Kondori se opet skupljaju , mislim da je vrijeme za rusku praćku !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *